Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκανάρισμα των δανειστών σε εκκρεμότητες και NPEs

Περισσότερο προωθημένο το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια, ενώ παράλληλα κινητικότητα υπάρχει και για την πρόταση της ΤτΕ. Οι 16 εκκρεμότητες και ο πονοκέφαλος των δικαστικών αποφάσεων.

Σκανάρισμα των δανειστών σε εκκρεμότητες και NPEs

Οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης βρέθηκαν στο τραπέζι του πρώτου κύκλου των συναντήσεων με τους δανειστές που ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ. Στόχος να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα την Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρωθεί ο γύρος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Η προσοχή των δανειστών είναι εστιασμένη στο θέμα των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων και στο πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν τους σχεδιασμούς για το σχέδιο του ΤΧΣ που προβλέπει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα, όμως, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και Επιτροπή με την ΤτΕ για να φέρει σε «μεγαλύτερη ωριμότητα» το σχήμα που προτείνει η κεντρική τράπεζα.

Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για το νέο πλαίσιο προστασίας με βάση το κυπριακό μοντέλο, το οποίο προβλέπει «τριμερή συμμετοχή» (κούρεμα χρέους από τις τράπεζες, χρηματοδότηση Δημοσίου και πληρωμή του υπόλοιπου της δόσης από τον δανειολήπτη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v