Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί φουντώνουν οι big business στην παραγωγή ρεύματος

Τι σηματοδοτούν οι επενδυτικές κινήσεις Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου. Το τέλος της λιγνιτικής εποχής της ΔΕΗ, το καύσιμο-γέφυρα και η διείσδυση των ΑΠΕ.

Γιατί φουντώνουν οι big business στην παραγωγή ρεύματος

Το τέλος της λιγνιτικής εποχής και της πρωτοκαθεδρίας της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο σηματοδοτούν οι δημοσιευθείσες επενδυτικές αποφάσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ, των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων της Μυτιληναίος και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν νέα εργοστάσια ηλεκτρισμού συνολικής ισχύος 1.325 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και εκ των μεγαλύτερων ιδιωτών παικτών στην εγχώρια αγορά ενέργειας σπεύδουν να τοποθετηθούν στην επόμενη μέρα, η οποία καθορίζεται εν πολλοίς από τις ευρωπαϊκές επιλογές και τις εθνικές δεσμεύσεις για διείσδυση των ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ρεύματος.

Οι αποφάσεις των Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνονται όλο και πιο επίκαιρες, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ να πουλήσει τις δύο λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, λόγω των προαναφερόμενων δομικών αλλαγών σε Ε.Ε. και συνεπακόλουθα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μας δεσμεύεται για το 2030 να διπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ στο 57% από 29% που είναι σήμερα. Το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο στη νέα εποχή, ενώ έως το 2030, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ 2017-2027, έχει προγραμματιστεί να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς της ΔΕΗ αλλά και η Μεγαλόπολη 3, συνολικής ισχύος 1.900 MW.

Στη θέση τους θα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργήσει σε περίπου δύο με τρία χρόνια η καινούργια λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW, και πιο σύντομα αναμένεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου 811 MW στη Μεγαλόπολη.

Κατά συνέπεια, θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 500 MW, ενώ δεν αποκλείεται λόγω της προβλεπόμενης έκρηξης των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα στα 30 με 40 ευρώ ανά τόνο τη διετία 2019-2020, από περίπου 25 ευρώ τον τόνο σήμερα, η ΔΕΗ να αναγκαστεί στην περιορισμένη λειτουργία και άλλων λιγνιτικών της μονάδων.

Συνεπώς, οι δύο εγχώριοι όμιλοι Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μονάδες 665 MW και 660 MW αντίστοιχα, επιδιώκουν να πιάσουν νέες θέσεις, δυναμώνοντας την παρουσία τους με τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε την απόφασή της πέρυσι τον Φεβρουάριο να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο κι έλαβε την άδεια από τη ΡΑΕ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εκτιμά ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2022.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να κατασκευάσει το εργοστάσιο στην Κομοτηνή, προγραμματίζει την εμπορική λειτουργία του το καλοκαίρι του 2023. Η επιλογή της Κομοτηνής έγινε προκειμένου να βρίσκεται η μονάδα κοντά στα δίκτυα των αγωγών φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και του TAP.

Κι άλλοι παίκτες για εργοστάσια φυσικού αερίου

Πληροφορίες θέλουν αιτήσεις για την έκδοση άδειας παραγωγής ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου να έχουν υποβάλει και άλλοι δύο όμιλοι. Σύμφωνα με πηγές, στη ΡΑΕ έχουν καταθέσει σχετικούς φακέλους ο όμιλος Κοπελούζου για εργοστάσιο ηλεκτρισμού στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 600 MW, ενώ σε ανάλογη κίνηση φέρεται να έχει προβεί και ο όμιλος Καράτζη, με μονάδα επίσης 600 ΜW στη Λάρισα.

Είναι άγνωστο αν οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν, ωστόσο και οι δύο προαναφερόμενοι όμιλοι φέρονται να προετοιμάζονται.

Η δύναμη των ΑΠΕ

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σύμφωνα με τον ενεργειακό σχεδιασμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 8 Γιγαβάτ έως το 2030. Οι επενδύσεις που προβλέπονται εκτιμώνται σε 8,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια και αναμένεται έκρηξη κατασκευής νέων έργων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που θα φέρουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ρεύματος από καθαρές μορφές ενέργειας.

Ωστόσο, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι η αποθήκευση σε βιομηχανικές μπαταρίες. Παγκοσμίως η τεχνολογία τώρα αναπτύσσεται και είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Υπάρχει η δυνατότητα της αντλησιοταμίευσης για την οποία ωστόσο στη χώρα μας δεν υφίσταται ακόμη θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα, για την τόσο ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ απαιτούνται και οι αναγκαίες υποδομές σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Έργα όπως η διασύνδεση της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων καθώς και νέων Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης, αλλά και διεθνών διασυνδέσεων που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ έως το 2030, τα οποία, εφόσον υλοποιηθούν, θα συνδράμουν στην ταχεία διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v