Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία χρειάζεται σχέδιο και συντονισμό

Την αδυναμία της Ελλάδας να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και μέλος του Δ.Σ. της Viochalco. Οι πέντε προϋποθέσεις για τη στροφή στη βιομηχανία.

Μ. Στασινόπουλος: Η βιομηχανία χρειάζεται σχέδιο και συντονισμό

Τις ανησυχίες των βιομηχανιών καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να κάνει βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μετέφερε στην ημερίδα του υπουργείου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία ο πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Viochalco Μιχάλης Στασινόπουλος.

«Στη χώρα μας, ο κόσμος της παραγωγής και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που εκτίθενται στο διεθνή ανταγωνισμό, έχουν, δικαιολογημένα πιστεύω, σοβαρές ανησυχίες», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος εξηγώντας: «Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία να κάνει βήματα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και επιτρέπουν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την εθνική προοπτική».

Ο ίδιος επικαλέστηκε ευρωπαϊκά στοιχεία για να υποστηρίξει την παραπάνω θέση: «Είμαστε η λιγότερο βιομηχανική η χώρα στην Ευρώπη και η χώρα με τη χαμηλότερη κατά κεφαλή παραγωγικότητα, η οποία δεν οφείλεται ούτε σε τεμπελιά, ούτε σε ανικανότητα, ούτε βέβαια σε έλλειψη παιδείας. Οφείλεται πρωτίστως στη σοβαρή υστέρηση σε σύγχρονες βιομηχανικές υποδομές. Και άλλοι δείκτες ανταγωνιστικότητας οδηγούν σε ανάλογα συμπεράσματα και εξηγούν την αδυναμία μας να βγούμε από την κρίση, σε αντίθεση με άλλες χώρες», τόνισε ο Μιχάλης Στασινόπουλος.

Κατά τον ίδιο μπορεί μεν η υπόθεση της βιομηχανίας να έχει επανέλθει στο προσκήνιο για την επανεκκίνηση της παραγωγής στη χώρα ωστόσο κατά τον ίδιο «δεν έχει παραχθεί μέχρι τώρα ουσιαστικό αποτέλεσμα, που να συνιστά ένα σχέδιο και να διαμορφώνει μια προοπτική».

Το δίλημμα

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής» έθεσε το ακόλουθο δίλημμα: «Εμείς πιστεύω, πρέπει πρώτα απ' όλα να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στα βασικά ερωτήματα: Θέλουμε βιομηχανία που να παράγει πλούτο για την κοινωνία και να δημιουργεί σιγουριά για το μέλλον της χώρας; Ή θέλουμε να συνεχίσουμε με τις πρακτικές του παρελθόντος, αδιαφορώντας για την παραγωγική βάση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια της οικονομίας μας;». Επ' αυτού πρότεινε: «Εάν αποφασίσουμε ότι θέλουμε βιομηχανία, πρέπει να πάρουμε κάποιες σοβαρές και μελετημένες αποφάσεις. Να αναλύσουμε επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης άλλων χωρών και να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική με ιεραρχημένους στόχους και προτεραιότητες, που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται τακτικά, μέσω σοβαρού και ποιοτικού διαλόγου».

Χωρίς σχέδιο

Επιπλέον τόνισε τον δυναμισμό αλλά και την ανάγκη λήψη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, οποιουδήποτε μεγέθους, είναι εκτεθειμένες σε πολλά μέτωπα και ειδικά σήμερα, χρειάζονται ένα προσεκτικά διαμορφωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να έχουν ισχυρή συμβολή στην εθνική οικονομία και την κοινωνία. Υπάρχουν στην Ελλάδα επιχειρήσεις που ήδη καινοτομούν, ψηφιοποιούνται και προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες, όντας εκτεθειμένες στις διεθνείς αγορές».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Viochalco προειδοποίησε: «Χωρίς σχέδιο η χώρα συνολικά θα μείνει πίσω, γιατί ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων, και κυρίως οι μικρομεσαίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε συνθήκες οριακής επιβίωσης, δυσκολεύονται να βρουν τον βηματισμό τους. Χωρίς σχέδιο, οι νέοι επιστήμονες, αυτοί που έχουν τις γνώσεις και τα εφόδια για να ηγηθούν σ' αυτό τον αναγκαίο μετασχηματισμό, εξακολουθούν να στρέφονται μαζικά προς το εξωτερικό για να έχουν καλύτερες προοπτικές καριέρας».

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραγωγής «η συζήτηση για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική είναι σημαντική και βοηθά να συνειδητοποιήσουμε προς τα πού κινούνται τα πράγματα. Θα πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά και όχι ως άλλοθι για να παραπεμφθούν στις καλένδες οι δικές μας αδυναμίες. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν», είπε και τις περιέγραψε:

«-Εάν αρθούν οι χρόνιες παθογένειες που κρατούν τη μεταποιητική βιομηχανία καθηλωμένη,

-Εάν διασφαλίσουμε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας σε μια ανοιχτή και πλήρως διασυνδεδεμένη αγορά,

-Εάν διαμορφώσουμε μια ενεργειακή πολιτική που δίνει περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας,

-Εάν θεσπίσουμε επενδυτικά κίνητρα όπως επιταχυνόμενες αποσβέσεις και επιδότηση της καινοτομίας,

-Εάν υπάρξει φορολογική σταθερότητα, μείωση του δυσβάστακτου μη μισθολογικού κόστους, περιορισμός της γραφειοκρατίας και εκσυγχρονισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των υπερωριών, που βασίζεται σε νόμο του 1920. Τότε, η εγχώρια μεταποίηση θα μπορέσει να αναπτύξει το δυναμικό της και θα ανταποδώσει γρήγορα και στο πολλαπλάσιο το έτσι κι αλλιώς χαμηλό κόστος μιας βιομηχανικής πολιτικής».

Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη της Ελλάδας να στραφεί στη βιομηχανία: «Εάν λοιπόν η Ευρώπη έχει έναν λόγο να στρέφεται ξανά σήμερα προς τη βιομηχανία, η Ελλάδα έχει δέκα. Γιατί εμείς έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη να καλύψουμε χαμένο έδαφος. Να διευρύνουμε και να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγική μας βάση, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας μας, να δημιουργήσουμε προοπτικές καριέρας για τους νέους επιστήμονες και να αμβλύνουμε τις αρνητικές τάσεις στο δημογραφικό».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε με τη σειρά του σε συστράτευση: «Έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε, σε στενή συνεργασία με τον κόσμο της παραγωγής, ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα στηρίζει τις βιώσιμες επενδύσεις και θα προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης.

Να αποφασίσουμε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται για να στρέψουμε την οικονομία προς την παραγωγή, την καινοτομία και την εξωστρέφεια και να επιστρέψει η αισιοδοξία στη χώρα.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v