Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες έρευνες υδρογονανθράκων

Οι πέντε θαλάσσιες περιοχές που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον. Ανεπίσημες επαφές της ΕΔΕΥ με πετρελαϊκές. Αύριο υπογράφονται οι συμβάσεις παραχώρησης για «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10».

Επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες έρευνες υδρογονανθράκων

Εκδηλωμένο ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες φέρεται να υπάρχει για τις νέες πέντε παραχωρήσεις που έχει ετοιμάσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, η ΕΔΕΥ έχει γίνει αποδέκτης ανεπίσημων προτάσεων -δηλαδή δεν έχουν υποβληθεί επίσημα αιτήματα- από μεγάλους ομίλους εξόρυξης υδρογονανθράκων, οι οποίοι ιδίως στα διεθνή συνέδρια βολιδοσκοπούν την ελληνική αρχή για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Το… μάτι της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχει στραφεί πάνω στα πέντε νέα θαλάσσια οικόπεδα. Όπως φαίνεται και από τον χάρτη που δημοσιεύεται, τα δύο βρίσκονται στο Κεντρικό Ιόνιο, Βόρεια και Νότια, το τρίτο είναι Νότια της Πελοποννήσου και τα άλλα δύο Νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα το Κεντρικό και Ανατολικό τμήμα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων εταιρειών έχουν βρεθεί τα δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη που γειτνιάζουν με εκείνα «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης, για τα οποία έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία των εταιρειών Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ. Η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης έχει γεωλογικές ομοιότητες με εκείνη της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε το μεγάλο κοίτασμα του Ζορ.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να τηρούν για την ώρα στάση αναμονής ενόψει της προεκλογικής περιόδου αλλά και της συνολικής οικονομικής κατάστασης. Αν και ως προς το δεύτερο σκέλος, οι πετρελαϊκές φέρονται να βλέπουν θετικές εξελίξεις μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ΕΝΙ και EGAS

Τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς γύρω από το πρόγραμμα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσίασε πρόσφατα στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Ραβέννας της Ιταλίας «Offshore Mediterranean Conference» ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, στη διάρκεια πάνελ όπου συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του ιταλικού κολοσσού της ENI και της κρατικής αιγυπτιακής εταιρείας φυσικού αερίου EGAS.

Ο κ. Μπασιάς παρουσίασε πέντε τεχνικούς και οικονομικούς λόγους για τους οποίους είναι ελκυστικές οι πετρελαιοπιθανές περιοχές στη νοτιοδυτική Ελλάδα.

1. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

2. Το νέο γεωλογικό μοντέλο που εντοπίστηκε από το 2015 στη Μεσόγειο.

3. Η πρόοδος στις τεχνολογίες των ερευνών και εξορύξεων σε βαθιά και ακόμη πιο βαθιά νερά.

4. Η αυξημένη διείσδυση του φυσικού αερίου, λόγω και των δρομολογούμενων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς.

5. Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ε.Ε.

Υπογραφή συμβάσεων

Εξάλλου αν και με αργά βήματα, η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση των συμβάσεων θαλάσσιων περιοχών που παραχωρήθηκαν κατόπιν διεθνών διαγωνισμών τα προηγούμενα χρόνια. Αύριο, εκτός απρόοπτου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ θα υπογράψουν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 - Κυπαρισσιακός Κόλπος». Από την πλευρά των παραχωρησιούχων, την πρώτη περιοχή αναλαμβάνουν οι εταιρείες Repsol - ΕΛ.ΠΕ και τη δεύτερη τα ΕΛ.ΠΕ. Οι συμβάσεις αυτές θα πάρουν τον δρόμο προς κύρωση από τη Βουλή.

Με τις συμβάσεις αυτές κλείνει ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων του ελληνικού δημοσίου στη δυτική Ελλάδα.

Αναμένεται τώρα η έγκριση των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις παραχωρήσεις «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης, προκειμένου και αυτές να υπογραφούν και να πάνε στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v