Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκάθια στον δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Στις πρώτες μέρες του Μαΐου η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι αβεβαιότητες της ELFE, η στάση των ΕΛ.ΠΕ και το εύρος των προσλήψεων καθορίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αγκάθια στον δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Για τον Μάιο μεταθέτει το ΤΑΙΠΕΔ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επενδυτών στον διαγωνισμό πώλησης του 50% συν μίας μετοχής της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτό αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες του Euro2day.gr, κι ενώ υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η πρόσκληση να βγει στον «αέρα» αρχές του μήνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε προ ημερών προσδιορίσει τη διαδικασία χρονικά τέλος του Απριλίου, αλλά πηγές αναφέρουν πως η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα εκκινήσει στις πρώτες μέρες του Μαΐου. Μεσολαβούν οι μέρες του Πάσχα, ενώ το κυριότερο είναι πως κάποιες διαδικασίες από τη μεριά της διοίκησης της ΔΕΠΑ, όπως για παράδειγμα το business plan που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές, δεν έχει ακόμη παραδοθεί ούτε στη δημόσια επιχείρηση, ούτε φυσικά και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο σύμβουλο την εκπόνηση.

Πάντως, πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ λένε στο Euro2day.gr πως το business plan στην παρούσα φάση του διαγωνισμού δεν χρειάζεται. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι αυτό που απαιτείται είναι ένα συνοπτικό υλικό των οικονομικών μεγεθών και στοιχείων της επιχείρησης. Σε αυτά θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι επενδυτές.

Τα μεγάλα αγκάθια

Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση, όμως, για τη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι ρόδινος. Πλειάδα εμποδίων δημιουργούν δυσκολίες ως προς την έκβασή της και κάποια από αυτά, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, ανοίγουν τον δρόμο για απαιτήσεις που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν το τίμημα.

Ένα από τα εμπόδια είναι αυτό της ατέρμονης δικαστικής διένεξης μεταξύ ΔΕΠΑ και ELFE για το πολύκροτο θέμα των οφειλών της βιομηχανίας λιπασμάτων προς τη δημόσια επιχείρηση. Το ύψος των χρεών ανέρχεται στα περίπου 120 εκατ. ευρώ και μόλις την περασμένη εβδομάδα μία ακόμη δικαστική απόφαση (προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) ανέτρεψε τα δεδομένα, δίνοντας το δικαίωμα στην ELFE να πληρώνει με τρίμηνες επιταγές. Μέχρι πρότινος, η ΔΕΠΑ είχε κερδίσει άλλο δικαστήριο, το οποίο υποχρέωνε τη βιομηχανία να πληρώνει 50% μετρητά και 50% με επιταγές.

Η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας έχει εγγράψει αυτό το χρέος ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της, αλλά η δικαστική διένεξη, αν μη τι άλλο, αποτελεί βαρίδι στην προσέλκυση επενδυτών.

Άλλη μία δυσκολία που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι και αυτή της στάσης των Ελληνικών Πετρελαίων απέναντι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα ΕΛ.ΠΕ έχουν το 35% της εταιρείας φυσικού αερίου. Η διοίκηση του πετρελαϊκού ομίλου, πριν την αποτυχημένη απόπειρα πώλησης του 50,1%, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ενίσχυσης της θέσης του στο φυσικό αέριο κι επιπλέον μιλά για αύξηση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, λένε πηγές, θα πρέπει αφενός να αποφασίσουν οι μέτοχοι των ΕΛ.ΠΕ αν θα επαναληφθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και από κει και πέρα, αν όντως θα διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στο τελευταίο αυτό σενάριο, ενδεχομένως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ που βρίσκονται στη ΔΕΠΑ θα πρέπει να απέχουν από διάφορες αποφάσεις της τελευταίας, που αφορούν εμπορικές πολιτικές και άλλες τέτοιες ευαίσθητες αποφάσεις που καθορίζουν τον ανταγωνισμό.

Τέλος, οι επιλογές της κυβέρνησης ως προς το εύρος των προσλήψεων εργολαβικών εργαζομένων από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι πιθανόν, σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες, να στρώσουν το χαλί σε απαιτήσεις επενδυτών για μείωση του κόστους. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη και των περίπου 150 εργολαβικών εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v