Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο και... τάση δοκιμάζουν την βιομηχανία της περιφέρειας

Τα «ενεργειακά» εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές βιομηχανίες στην καθημερινή λειτουργία τους. Τα παράπονα με το δίκτυο διανομής ρεύματος και η αδυναμία πρόσβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου που ανεβάζει το κόστος.

Φυσικό αέριο και... τάση δοκιμάζουν την βιομηχανία της περιφέρειας

Δεν είναι μόνο τα μεγάλα και οριζόντια ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν τις βιομηχανίες, όπως η απελευθέρωση της αγοράς, οι υψηλοί φόροι, συνολικά το ενεργειακό κόστος και η υλοποίηση του targer model. Υπάρχουν και τα προβλήματα εκείνα που παρεμποδίζουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, όπως οι διακοπές ρεύματος και η μη πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Για όλα αυτά μίλησαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΣΕΒ οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των περιφερειακών συνδέσμων βιομηχανιών αναδεικνύοντας την εικόνα μίας όχι τόσο φιλόξενης χώρας σε επενδύσεις.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των περιοχών της με τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε πτώσεις τάσης με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται σε παραγωγικές και λειτουργικές διαδικασίες. Το δίκτυο διανομής δεν είναι σωστά συντηρημένο», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επίσης μίλησε και για την αδυναμία των βιομηχανιών των περιοχών να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου. «Η όδευση του είναι παράλληλη με εκείνη του οδικού άξονα της εθνικής, αλλά οι βιομηχανίες δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης. Αν και υπάρχει πλάνο για την επέκταση των αγωγών στις πόλεις, τα νοικοκυριά, εντούτοις για τις βιομηχανίες δεν υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο και στρατηγική».

Για «ενεργειακή υποβάθμιση» της περιφέρειας της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος του συνδέσμου των τοπικών βιομηχανιών Κλεομένης Μπάρλος.

Ο ίδιος αναγόρευσε ως υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα την παντελή απουσία υποδομών φυσικού αερίου: «Το χειρότερο όλων είναι η έλλειψη φυσικού αερίου. Έτσι το ενεργειακό μας κόστος είναι αυξημένο κατά 30%», συμπλήρωσε ο κ. Μπάρλος για να συνεχίζει: «Πέραν αυτού του προβλήματος δεν υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις μας να επενδύσουν σε ΑΠΕ που θα μετριάσουν το ενεργειακό μας κόστος». Όπως εξήγησε το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η γραμμή Μεγαλόπολης – Πάτρας είναι υπερκορεσμένη. Συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους επενδύσεις. Η μόνη διαθέσιμη ισχύς είναι για να ανοίξει κάποιος ένα εστιατόριο…»

Το πρόβλημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης επιχειρήσεων αναδεικνύεται και από τους δείκτες του World Economic Forum και της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορούν στο κατά πόσο είναι εύκολο να ασκήσει ένας επενδυτής επιχειρηματική δραστηριότητα (Ease of Doing Business). Στο δείκτη της ηλεκτρικής διασύνδεσης η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του 2019 υποχώρησε τρεις θέσεις σε σχέση με το 2018 πέφτοντας στην 79η σε σύνολο 190 χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v