Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίθεση ΣΕΛΠΕ στην αιτιολογημένη απόλυση

Η απαίτηση για αιτιολόγηση των απολύσεων θα διαταράξει την εργασιακή ειρήνη, υποστηρίζει ο σύνδεσμος επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Αιτιολογημένη απόλυση και αποζημίωση δεν μπορούν να συνυπάρξουν, προσθέτει.

Αντίθεση ΣΕΛΠΕ στην αιτιολογημένη απόλυση

Αντίθετος με τη νομοθετική ρύθμιση που υποχρεώνει την αιτιολόγηση των απολύσεων εμφανίζεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠE). Υποστηρίζει πως με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί «στην αγορά εργασίας, της χαμηλής απασχόλησης, αυξημένης ανεργίας και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας} μια τέτοια ρύθμιση θα διαταράξει βάναυσα την εργασιακή ειρήνη.

Η πλειονότητα εργαζόμενων και εργοδοτών θα καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των λόγων της εκάστοτε απόλυσης, σημειώνει ο ΣΕΛΠE και υποστηρίζει πως η αιτιολογημένη απόλυση δεν μπορεί να συνυπάρξει ομαλώς και νομικά παραδεκτώς με την αποζημίωση απόλυσης.

«Το προαναφερόμενο νομοσχέδιο σωρεύει τα δύο δικαιώματα δημιουργώντας σύγχυση και σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα. Αλλά και επιβαρύνοντας περαιτέρω τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, σε βάρος της αύξησης της απασχόλησης και μάλιστα αυτής των νέων και μακροχρόνια ανέργων. Ο Σύνδεσμος μας πιστεύει ακράδαντα ότι το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτών και είναι εκείνο κυρίως  που διασφαλίζει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.  Ως εκ τούτου οτιδήποτε διαταράσσει, χωρίς αιτία, την ομαλή συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, θεωρούμε ότι δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», προσθέτει ο ΣΕΛΠE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v