Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Δεν κινδυνεύουν οι καλές σχέσεις Ελλάδας - δανειστών

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αναδείξουν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία και πως το κόμμα θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή διατυπώνει η Citi. Ισχυρότερη ανάκαμψη θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να πετύχει τους στόχους της.

Citi: Δεν κινδυνεύουν οι καλές σχέσεις Ελλάδας - δανειστών

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2015 οι κίνδυνοι στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μεγάλης πλειοψηφίας που είναι υπέρ μίας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, σχολιάζει η Citi

Η συγκεκριμένη σχέση, προσθέτει, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και της ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018.

Η Citi σημειώνει πως η ΝΔ είναι πιθανό να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc και με ποσοστό 34,4% των ψήφων υπολογίζεται πως θα εξασφαλίσει 154 έδρες.

Το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ όμως περίπου το 80% βρίσκεται στον δημόσιο τομέα, κυρίως Ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτει στο σχόλιό της η αμερικανική τράπεζα. Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί μειώσεις φόρων και μια ατζέντα με πολιτικές που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις και που μπορεί να προσελκύσουν επιπλέον ξένες επενδύσεις. Το τελευταίο, σημειώνει η Citi, είναι απαραίτητο μέσο χρηματοδότησης για μια μικρή οικονομία που εξακολουθεί να πλήττεται από την περιορισμένη ρευστότητα στο εσωτερικό της. Μία ισχυρότερη ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους μεταμνημονιακούς στόχους, κυρίως τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη μείωση του συγκεκριμένου στόχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v