Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ

Υποστήριξη στο δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας για έρευνες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συμφωνία για επιτάχυνση του East Med.

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ

Σαφή υποστήριξη του δικαιώματος της κυπριακής δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ παρείχαν Αθήνα, Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα των χωρών της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ μετέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ μετά το τέλος της 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Όλοι μας υποστηρίζουμε το δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας να προχωρά σε έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός, ενώ και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράμμισε: «Ενημέρωσα τους συνάδελφους μου υπουργούς Χατζηδάκη, Στάινιτς και Φάνον για τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας και είμαι χαρούμενος που έλαβα την υποστήριξη όλων τους για το δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας να ερευνά και να αξιοποιεί τις ενεργειακές της πηγές».

Από την πλευρά του και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «το κοινό ανακοινωθέν της 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης υποστηρίζει πλήρως την κυπριακή δημοκρατία να εκτελεί τα δικαιώματα της στην Οικονομική Ζώνη».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, που εξέφρασε χθες τη στήριξη στην Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επισήμανε ότι «η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει πεδίο σταθερότητας στην περιοχή».

Οι τέσσερις πλευρές, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Χατζηδάκη, Στάινιτζ, Λακκοτρύπη και Φάνον ανακοίνωσαν την απόφαση τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες προώθησης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med επιδιώκοντας τη συνεργασία και με την Ιταλία. «Ελπίζουμε να υπογράψουμε τη διακρατική συμφωνία το συντομότερο δυνατό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Οι αρμόδιοι υπουργοί υπογράμμισαν ακόμη τη στρατηγική συνεργασία των τεσσάρων χωρών και ανήγγειλαν την αναβάθμιση της σε θέματα ασφάλειας από κυβερνοεπιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές αλλά και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι «3+1» συμφώνησαν έχουν μόνιμη συνεργασία και να επαναλαμβάνουν τις διασκέψεις σε συχνή βάση, ενώ συγκροτείται και τεχνική ομάδα εργασίας για συγκεκριμένα θέματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας.

Ο Φράνσις Φάνον εξήρε τις πρωτοβουλίες των χωρών σημειώνοντας τη συμβολή τους στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της Ε.Ε. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως χώρα γέφυρα για την επίτευξη αυτού του σκοπού με τα έργα του TAP, του IGB και του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v