Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταποίηση αντίβαρο στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο β' τρίμηνο

Στον ρόλο της μεταποίησης στη συνολική εικόνα της βιομηχανικής παραγωγής εστιάζει η Eurobank στην εβδομαδιαία της ανάλυση. Ο παράγοντας της ζήτησης. Οι κίνδυνοι από την επιβράδυνση σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Η μεταποίηση αντίβαρο στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο β τρίμηνο

Ο τομέας της μεταποίησης διαδραμάτισε αντισταθμιστικό ρόλο στην επιβράδυνση του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής το 2ο τρίμηνο 2019, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Ο δείκτης παραγωγής του εν λόγω δείκτη ενισχύθηκε σε ετήσια βάση 2,6% καταγράφοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Εντούτοις, σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής παρέμεινε στάσιμος, έπειτα από αύξηση 0,7% το 1ο τρίμηνο 2019. Για το σύνολο του 1ου εξαμήνου 2019, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκε σε ετήσια και σε εξαμηνιαία βάση κατά 2,2% και 1,2% αντίστοιχα, σχολιάζει η τράπεζα και υπενθυμίζει πως η επιβράδυνση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης της ΕΕ-28 και της Ευρωζώνης δημιουργεί κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα τόσο στον τομέα της ελληνικής μεταποίησης όσο και στο σύνολο της οικονομίας το 2019.

Τα τρία τελευταία χρόνια ο τομέας της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης με τη μέση ετήσια μεταβολή της πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας να διαμορφώνεται στο 3,4%. Ένα θετικό στοιχείο για την προοπτική των επενδύσεων στον εν λόγω τομέα είναι ότι από το τέλος του 2012, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία – ένας δείκτης που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος – παρουσιάζει ανοδική τάση, τονίζει η Eurobank. Συγκεκριμένα, από 64,3% το 2012 ενισχύθηκε στο 70,9% το 2018.

Η εν λόγω τιμή είναι οριακά υψηλότερη από αυτή του 2009, ωστόσο είναι μικρότερη -6,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1995-2007. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που καλυφθεί το κενό περαιτέρω ενίσχυσης της ζήτησης στο μέλλον θα πρέπει να καλυφθεί με ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας μέσω αύξησης των καθαρών επενδύσεων παγίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v