Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Το νέο περιβάλλον στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Πώς επηρεάζει τον κλάδο ο καυτός συνδυασμός της άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Τι αλλάζει στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια και τι μπορούν να περιμένουν οι πελάτες.

Ασφαλιστικές: Το νέο περιβάλλον στα συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκλαμβάνουν ως θετική εξέλιξη την άρση των capital controls, ωστόσο θεωρούν ότι οι όποιες εξελίξεις στον κλάδο θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο από το περιβάλλον των έντονα αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί στην Ευρώπη.

Γνωστός παράγοντας του κλάδου, μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει: «Η άρση των capital controls αποτελεί μια ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική οικονομία. Μειώνει το ρίσκο της χώρας, επιδρά θετικά στην προσέλκυση επενδύσεων και επιστρέφει τη χώρα στην κανονικότητα, μετά την περιπέτεια που ξεκίνησε το 2015 ή καλύτερα το 2010, με την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μόνο να ευνοηθούν έχουν από την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς η ασφαλιστική παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας».

Ειδικότερα, η προσεχής άρση των capital controls διευρύνει τις εναλλακτικές επιλογές των ασφαλιστικών εταιρειών να κατανείμουν τις επενδύσεις τους ανά τον κόσμο και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν περισσότερα προϊόντα στους πελάτες τους (συνδεδεμένα με επενδύσεις στο εξωτερικό).

Έτσι, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα έχουν περιορισμούς στο να επενδύουν στο εξωτερικό, ούτε για τα δικά τους κεφάλαια ούτε και για τα λεφτά των πελατών τους.

Ωστόσο, όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο αρνητικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων στην Ευρωζώνη, η οποία αναγκάζει τους ασφαλιστικούς ομίλους να διαφοροποιήσουν δραστικά την πολιτική τους απέναντι σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μετά την άρση των capital controls θα δούμε περισσότερες εισροές κεφαλαίων στη χώρα μας από τις ασφαλιστικές εταιρείες παρά εκροές. Όταν τα επιτόκια των ομολόγων είναι αρνητικά στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αμφιβάλλω έντονα για το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αποφασίσουν να βγάλουν λεφτά από τη χώρα, προκειμένου να τα τοποθετήσουν στο εξωτερικό. Ίσως γίνει κάτι τέτοιο από κάποιες θυγατρικές πολυεθνικών, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης στρατηγικής τους, αλλά με αμιγώς οικονομικά κριτήρια θα έβλεπα μια αντίθετη τάση».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr άλλο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, συμπληρώνοντας: «Βλέπω εδώ και καιρό ασφαλιστικές εταιρείες να περιορίζουν τις θέσεις τους στο εξωτερικό και να αγοράζουν ελληνικά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα. Εκτιμώ ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική μέσα στο φθινόπωρο».

Η άρση όμως των capital controls θα δώσει τη δυνατότητα στις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες να διαθέσουν περισσότερα προϊόντα unit linked, που είναι τοποθετημένα σε τίτλους του εξωτερικού. Όλα αυτά όμως θα γίνουν σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και ταυτόχρονα ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και για τη Γερμανία.

Τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Το περιβάλλον επίσης των μακροπρόθεσμα αρνητικών επιτοκίων αλλάζει το μενού των συνταξιοδοτικών συμβολαίων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και των απαιτήσεων που θα πρέπει να έχουν οι πελάτες τους.

«Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων σε μακροπρόθεσμη βάση, τότε θα επηρεαστεί σημαντικά και η φύση των συνταξιοδοτικών συμβολαίων. Πολύ δύσκολα βλέπω οι ασφαλιστικές εταιρείες να συνεχίσουν να λανσάρουν προϊόντα κλασικού τύπου, που έδιναν ελάχιστες εγγυημένες ετήσιες αποδόσεις, της τάξεως του 1% έως 1,5%. Νομίζω πως θα πάμε αποκλειστικά και μόνο σε προϊόντα τύπου unit linked, όπου το επενδυτικό ρίσκο θα το αναλαμβάνει ο πελάτης. Γενικότερα πιστεύω ότι στο νέο αυτό περιβάλλον επιβάλλεται για κάθε έναν από εμάς ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας  συντεταγμένης αποταμίευσης. Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις υψηλές αποδόσεις του παρελθόντος. Επιβάλλεται να ασφαλιζόμαστε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εργασίας μας, τοποθετούμενοι αρχικά σε περισσότερο επιθετικά συνταξιοδοτικά χαρτοφυλάκια, με στροφή προς περισσότερο συντηρητικές επιλογές, όσο πλησιάζουμε προς την αφυπηρέτησή μας. Πολύ καλή επιλογή αποτελούν τα λεγόμενα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, καθώς το τμήμα του μισθού μας που καταβάλλεται είναι αφορολόγητο και θα επιβαρυνθεί -μετά από χρόνια- όταν εισπράξουμε το ποσό με χαμηλό συντελεστή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v