Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Hercules Project" είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

«Hercules project» για τη μείωση των τραπεζικών NPLs

Η κυβέρνηση αναμένει σύντομα το πράσινο φως από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS) που προωθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ, δήλωσαν την Τετάρτη στο Reuters τραπεζίτες κοντά στη διαδικασία.

Οι τράπεζες επεξεργάζονται τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει στα 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες δανεισμού και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας και το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Hercules Project" είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι όπως έγραφε χθες το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύει ήδη 9 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες. 

«Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να καθαρίσει κόκκινα δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters.

Αν και το θέμα των κόκκινων δανείων είναι φλέγον, η πρόοδος για την αντιμετώπισή του υπήρξε μέχρι στιγμής μικρή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία SPVs που θα εκδώσουν ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις.

Οι ελληνικές αρχές αναμένουν σύντομα την έγκριση της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα πιστοποιεί ότι το σχέδιο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v