Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Edison: Γιατί αλλάζει προς το καλύτερο η εικόνα της Ελλάδας

Μπαίνει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών η χώρα, τονίζει ο διεθνής οίκος. «Κλειδί» η αλλαγή κυβέρνησης, μεγάλο στοίχημα η αποφυγή καθυστερήσεων στα projects και δη, στο Ελληνικό. Οι τέσσερις επιχειρήσεις που «νίκησαν την κρίση».

Edison: Γιατί αλλάζει προς το καλύτερο η εικόνα της Ελλάδας

Αν και η Ελλάδα παραμένει εκτός του ραντάρ πολλών θεσμικών επενδυτών, υπάρχουν ενδείξεις ότι το «αφήγημα» για την ελληνική αγορά αρχίζει να αλλάζει, επισημαίνει ο Neil Shah, Director of Research της Edison.

«O δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 40% φέτος και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου έχει μειωθεί κατά 300 μονάδες βάσης, σε χαμηλό επίπεδο όλων των εποχών. Ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών δεικτών αρχίζει να δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η έναρξη μιας αλλαγής στο εγχώριο αφήγημα προωθείται από: μια κυβέρνηση υπέρ της αγοράς με τη νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές, την αγορά ομολόγων που φαίνεται να είναι αισιόδοξη για τον ελληνικό κίνδυνο, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καθώς τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να βελτιώνονται, την πρόοδο που παρατηρείται στο έργο του Ελληνικού μετά τις εκλογές, γεγονός που υποδηλώνει την εμπιστοσύνη για όλα τα σημαντικά έργα δημόσιου-ιδιωτικού τομέα», επισημαίνει η Edison στο θεματικό report της για την Ελλάδα.

Η φιλοεπενδυτική κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα

Η μετάβαση από μια αριστερή σε μια κυβέρνηση υπέρ της αγοράς είναι πιθανό να ανοίξει την πόρτα για τους θεσμικούς επενδυτές που αρχίζουν να βλέπουν και πάλι την Ελλάδα. Η πολιτική αλλαγή έχει φέρει εμπιστοσύνη με βάση την κυβερνητική ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ της μεταρρύθμισης, επισημαίνει.

Η οικονομική ατζέντα της νέας κυβέρνησης βασίζεται σε μια δομή τριών πυλώνων: ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων με συνολικό κόστος 6 δισ. ευρώ, ένα σχέδιο αποτελεσματικότητας με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ και ένα επενδυτικό σχέδιο που θα μπορούσε να φτάσει τα 60 δισ. ευρώ.

Η σημασία του Ελληνικού

Η Edison εξηγεί ότι το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής αναγέννησης στην Ευρώπη, μετατρέποντας το παλιό αεροδρόμιο σε μητροπολιτικό χώρο αναψυχής και επιχειρηματικότητας. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 8 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, 75.000 νέες θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθεί, θα συνεισφέρει 2,4% στο ΑΕΠ και θα προσθέσει 14 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.

Η αποφυγή καθυστερήσεων σε αυτό το έργο θα έχει καθοριστική σημασία στη δημιουργία εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών σε επενδύσεις με συνεργασία δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει την ανάπτυξη του ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης επενδύσεων ύψους 60 δισ. ευρώ.

Τι βλέπει για τις ελληνικές εταιρείες

Η Edison καλύπτει έξι εταιρείες εισηγμένες στην Ελλάδα, αλλά έχει συναντήσει πολλές άλλες. Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν έχοντας ζητήματα αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστα ελκυστικές ιστορίες.

Από την κρίση, είναι αξιοσημείωτο το πώς οι ομάδες διαχείρισης επικεντρώνονται στην παραγωγή μετρητών και την κατανομή κεφαλαίων και έχουν γίνει πολύ ικανοί (εξαιτίας της ανάγκης να επιβιώσουν από την κρίση) στη διαχείριση των λειτουργιών και των πόρων.

Στους πιθανούς νικητές, η Edison τοποθετεί τους ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Πλαστικά Θράκης.

Για τον ΟΠΑΠ, επισημαίνει ότι διαθέτει αποκλειστικές άδειες τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και προοπτική μερισματικής απόδοσης 8,9% το επόμενο έτος.

Για τη Μυτιληναίος, τονίζει την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών, η οποία ενσωμάτωσε πλέον και τα τρία τμήματά της και προβλέπεται να έχει τετραετή μέσο ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης EBITDA στο 10% και απόδοση ταμειακής ροής 13%.

Για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, επισημαίνει την αύξηση των δαπανών για υποδομές, μια εταιρεία κοινής ωφελείας που διαπραγματεύεται με έκπτωση 35% έναντι της regulated asset base (RAB) και με βάση το επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μέσο ετησιοποιημένο ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή 11% για επόμενη 10ετία.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια, πιστεύει ότι βρίσκεται σε καλή θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών, στο πλαίσιο των επικείμενων κανονισμών του ΔΝΟ του 2020. Η μείωση της μόχλευσης και η προοπτική υγιούς δημιουργίας ταμειακών ροών ανοίγει ευκαιρίες για σημαντικές επανεπενδύσεις.

Τέλος, για τα Πλαστικά Θράκης, σημειώνει ότι διαθέτει διεθνή έκθεση στα προϊόντα της, και είναι διαπραγματεύσιμη με έκπτωση σε όρους λογιστικής αξίας της τάξεως του 30% σε σχέση με την εσωτερική αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v