Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά το «τσεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

Eφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας.

Ξεκινά το «τσεκάρισμα» εκκρεμών υποθέσεων για ένταξη στον ν. Κατσέλη

Ενεργοποιείται η πλατφόρμα που θα ελέγξει τις αιτήσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως θυμίζει το ΥΠΟΙΚ, μέσω της πλατφόρμας αυτής οι τράπεζες μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, ξεκαθαρίζεται ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν.

«Αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών», υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση».

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, o αυστηρός έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με τη βάση δεδομένων του Taxis και του ΕΦΚΑ. Το ειδικό αυτό εργαλείο θα χρησιμοποιείται μόνο από τις τράπεζες και το ΑΦΜ του δανειολήπτη θα ξεκλειδώνει το φορολογικό και το ασφαλιστικό του προφίλ, με στόχο το ξεσκόνισμα των κόκκινων δανείων και το ξεγύμνωμα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v