Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινοτικά κονδύλια 272 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

Στο 31,8% η απορρόφηση του προγράμματος «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας». Στις 1.797 οι εντάξεις στη δράση. Ποιους αφορά. Τα όρια του προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων και οι επιλέξιμες δαπάνες.

Κοινοτικά κονδύλια 272 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

Άλλα 272,7 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, από τα 400 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης που είναι ο προϋπολογισμός της δράσης, έως αυτή τη στιγμή, έχουν «δεσμευθεί» τα 127,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 31,8% της προβλεπόμενης δαπάνης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην εγκριθείσα χρηματοδότηση 1.797 επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κάτι που αντιστοιχεί σε 71.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης ανά επιχείρηση.

Τονίζεται ότι χθες, με απόφαση της ειδικής γραμματέως διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, Νίκης Δανδόλου, εγκρίθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα 734 επενδυτικών σχεδίων, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 49,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται και άλλο πακέτο εγκρίσεων, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται στη βάση της άμεσης αξιολόγησης. Δηλαδή τα επενδυτικά σχέδια, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που τίθενται, εντάσσονται με τη σειρά που υποβάλλονται προς πληρωμή, εν αντιθέσει με άλλα προγράμματα όπου η αξιολόγηση είναι συγκριτική, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και μετά να αξιολογηθούν συνολικά, ώστε να χρηματοδοτηθούν αυτά με την υψηλότερη βαθμολογία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Οπότε, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μερικές ακόμη χιλιάδες επενδυτικά σχέδια.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και στο 65% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Τονίζεται ότι επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα και δεν μπορούν να υποβληθούν. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου.
Στην περίπτωση αυτή, παρ' όλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης - ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v