Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγωνισμός για γερά πορτοφόλια στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ενεργειακές εταιρείες με οικονομική επιφάνεια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ ετησίως, οι δικαιούχοι συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Πώς θα πουληθεί το 65% του δημοσίου. Οι όροι και οι δύο options για το ποσοστό του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, αν χάσουν ή δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Διαγωνισμός για γερά πορτοφόλια στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Μνηστήρες με ισχυρή οικονομική επιφάνεια και δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για την πώληση των μετοχών του ελληνικού δημοσίου (65%) μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.  

Ταυτόχρονα, τα ΕΛ.ΠΕ, για να δελεάσουν αγοραστές και για το δικό τους μερίδιο 35%, συμφώνησαν στη διάθεση του δικού τους ποσοστού με discount στην περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρεία είτε δεν συμμετάσχει στον διαγωνισμό είτε δεν αναδειχθεί (αν λάβει μέρος) προτιμητέος επενδυτής.

Τα παραπάνω είναι από τα κύρια σημεία που αναδεικνύονται από τους όρους που θέτει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Διαγωνισμός, τον οποίο πολλοί έχουν χαρακτηρίσει κι ως «η μητέρα των μαχών» στο φετινό τουλάχιστον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δημοσιοποίησε χθες την πρόσκληση και σήμερα αναμένεται να πράξουν το ίδιο και τα ΕΛ.ΠΕ σε ό,τι αφορά τις περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσοστό έκπτωσης (discount) που θα έχει ο προτιμητέος επενδυτής, προκειμένου να υποβάλει προσφορά για τις μετοχές του 35%.

Στις δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνονται οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής (100% των μετοχών), οι εισαγόμενες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω αγωγών ή LNG με βάση τα συμβόλαια προμήθειας, η προμήθεια φυσικού αερίου μέσω ή εκτός των συστημάτων μεταφοράς ή των δικτύων διανομής, η εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο εφοδιασμός των οχημάτων με φυσικό αέριο και το σήμα FISIKON, ο εφοδιασμός τελικών πελατών που δεν είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυα διανομής, οι εμπορικές υποχρεώσεις και η συμμετοχή στο FSRU Αλεξανδρούπολης καθώς και οι εμπορικές δεσμεύσεις στον αγωγό IGB.

Το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνει την πρόσκληση σε εταιρείες με οικονομική επιφάνεια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια και σίγουρα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος εκ των τριών. Στις περιπτώσεις κοινοπραξίας, αποδέχεται τις προτάσεις εταιρειών που έχουν τουλάχιστον ποσοστό 10%, με τον επικεφαλής να κατέχει τουλάχιστον 34%.

Ζητά επίσης εταιρείες με αποδεδειγμένη δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και στους τρεις τομείς). Όταν υπάρχουν κοινά σχήματα, ένα εξ αυτών θα πρέπει να έχει την προαναφερόμενη δραστηριότητα. Δεν επιτρέπεται επίσης η συμμετοχή εταιρειών με δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται για την εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης και ισότιμων όρων για τους ενδιαφερόμενους, ότι τα ΕΛ.ΠΕ θα αποσύρουν τα δύο μέλη της εταιρείας από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ εντός ενός μηνός από την έναρξη του διαγωνισμού.

Το ενδιαφέρον της προκήρυξης εστιάζεται στο τι θα συμβεί αν τα ΕΛ.ΠΕ δεν κατέβουν στον διαγωνισμό ή αν εφόσον φτάσουν στην τελική φάση, δεν αναδειχθούν προτιμητέος επενδυτής.

Τότε λοιπόν ο προτιμητέος επενδυτής μπορεί να ζητήσει από τα ΕΛ.ΠΕ (call option), εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, να του πουλήσουν το 35%. Αντίστοιχα και η πετρελαϊκή εταιρεία σε ορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ζητήσει από τον επενδυτή (put option) να εξαγοράσει το ποσοστό των μετοχών.

Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει discount.

Στο ενδεχόμενο, δε, που για οποιονδήποτε λόγο δεν τελεσφορήσει η διαδικασία πώλησης ανάμεσα στα ΕΛ.ΠΕ. και τον προτιμητέο επενδυτή, αυτό δεν σηματοδοτεί την ακύρωση του αποτελέσματος για την πώληση του μεριδίου του 65% του ελληνικού δημοσίου. Με πιο απλά λόγια, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές πρώτα για το 65% του ελληνικού δημοσίου κι αφού ολοκληρωθεί η συναλλαγή κι ο έλεγχος των αρμόδιων εποπτικών αρχών ανταγωνισμού, τότε θα ακολουθήσει η διαδικασία των option με τα ΕΛ.ΠΕ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v