Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαίωμα «αναστολής συμβάσεων» για εταιρείες που πλήττονται

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και επαγγελματίες θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Θα δοθεί δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πληρώσουν αργότερα το Δώρο του Πάσχα. Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τράπεζες-εισπρακτικές.

Δικαίωμα «αναστολής συμβάσεων» για εταιρείες που πλήττονται

Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι που θα μπουν σε νέο ειδικό καθεστώς αναστολής συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι δούλευαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, θα λάβουν τις πρώτες ημέρες του Απρίλη το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους-επαγγελματίες και το κόστος ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου. Το επίδομα θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από 1/3/20, ανεξάρτητα από το εάν δικαιούνται, παράλληλα, επίδομα ανεργίας.

Από την άλλη πλευρά, το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σήμερα, σε περίπτωση μη πληρωμής από τους εργοδότες. Αντίθετα, 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και ΓΓ Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη συνολικά 80 εκατ. ευρώ με την καθιέρωση ενός ειδικού Δώρου Πάσχα, δεδομένου ότι η παροχή αυτή έχει καταργηθεί στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι ο καθένας θα λάβει επιπρόσθετα ως Δώρο Πάσχα το μισό του μισθό.  

Στα μέτρα ξεχωρίζουν ακόμα η έναρξη επιβολής κυρώσεων για αισχροκέρδεια, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, συμφωνία κυρίων με εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες για να μην «ενοχλούν» τους οφειλέτες (με τον Αδ. Γεωργιάδη να προειδοποιεί ότι παραβίαση της συμφωνίας θα οδηγεί σε λήψη αυστηρών μέτρων) αλλά και παραινέσεις των υπουργών σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους και εφόσον δεν το χρειάζονται πραγματικά, να μην αξιοποιήσουν τα ευεργετικά μέτρα. 

Αναλυτικά, το τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης περιλαμβάνει:

* Τράπεζες και διαχειριστές δανείων στηρίζουν φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση με διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων. Οσοι παίρνουν τα 800 ευρώ έχουν αναστολή δόσεων για τρεις μήνες.

* Συνολικά 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι και επαγγελματίες θα λάβουν τα 800 ευρώ. Το επίδομα είναι ακατάσχετο. Το μέτρο αφορά τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας (όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr). Αφορά επίσης επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το κράτος αναλαμβάνει την ασφαλιστική δαπάνη. Το κόστος είναι άνω των 2 δισ. ευρώ. Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι κλάδοι που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική, όπως είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.

* Το επίδομα θα πάρουν και όσοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου έως 18 Μαρτίου.

* Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο. Οι εργοδότες μπορούν να το κάνουν μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις. Αυτό θα γίνει το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε όσοι εργοδότες μπορούν, να πληρώσουν το Δώρο το Πάσχα.

* Δώρο Πάσχα θα πάρουν όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

* Θα γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρξει ταμειακή επίπτωση στο μαξιλάρι ρευστότητας.

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι έγινε συνεννόηση με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και συμφωνήθηκε να υπάρξει με ένα τηλεφώνημα τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους, ενώ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Για να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών, όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη δόση, δήλωσε ο υπουργός. «Δεν θα υπάρξουν οχλήσεις στους πολίτες», δήλωσε. Αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις, η κυβέρνηση θα πάρει δραστικότερα μέτρα.

Ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι, ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος, δίνεται δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τον ονομαστικό μισθό. Οι εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας. 

Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης. Το μέτρο είναι προσωρινό και έκτακτο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. 

Για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.

Μετά τη χρήση του μέτρου, ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για διάστημα που χρησιμοποίησε το μέτρο. Ο εργοδότης πρέπει να δηλώσει τους εργαζόμενους σε «αναστολή» στο σύστημα Εργάνη. Αν δεν το κάνει, δεν θα μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν λίγες ημέρες νωρίτερα και σε διαφορετικές ημέρες, για να μην υπάρξει συνωστισμός. 

Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ο Θ. Σκυλακάκης είπε ότι θα εξεταστεί το θέμα. Ζήτησε από τις επιχειρήσεις διάλογο για να έχει τις απόψεις τους. Εκανε παράκληση στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πραγματική ανάγκη χρήσης των μέτρων να μην τα χρησιμοποιήσουν, επιδεικνύοντας κοινωνική ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v