Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Λίγο πριν την αφετηρία οι εργασίες για το καλώδιο Κρήτης-Αττικής

Εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η ΑΕΠΟ. Ενέκρινε το ελεγκτικό συνέδριο τη σύμβαση της «Αριάδνη Interconnection» με τις αναδόχους εταιρίες του έργου των καλωδίων. Έπεται η σύμβαση για τους Converters. Ίσως εντός του καλοκαιριού η έναρξη των εργασιών.

ΑΔΜΗΕ: Λίγο πριν την αφετηρία οι εργασίες για το καλώδιο Κρήτης-Αττικής

Μπαράζ θετικών αποφάσεων για το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, σηματοδοτούν την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών, ίσως κι εντός του καλοκαιριού.

Όλα βέβαια, εξαρτώνται και από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αναμφίβολα η ανάρτηση στη Διαύγεια της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς (ΑΕΠΟ) του μεγάλου έργου, όπως και σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο των συμβάσεων του διαγωνισμού για τα καλώδια, δείχνουν το τέλος των διοικητικών εμποδίων.

Πλέον, η θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», που τρέχει το επενδυτικό σχέδιο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης ισχύος 1.000 MW έχει μπροστά της, όπως αναφέρουν πηγές, την υπογραφή εντός του μήνα, των συμβάσεων με τους αναδόχους των τεσσάρων καλωδιακών τμημάτων που θα συνδέσουν το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα με εκείνο της Κρήτης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 615 εκατ. ευρώ, έχουν κερδίσει κατόπιν ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στις 14 Νοεμβρίου του 2019:

1. Η Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.

2. Η Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.

3. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

4. Η Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτημα ολίγων ημερών, είναι και η τυπική έγκριση της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.

Τον Ιούνιο, λένε πηγές, το ελεγκτικό συνέδριο αναμένεται να εγκρίνει και τη σύμβαση της «Αριάδνη Interconnection» με την ανάδοχο κοινοπραξία για το άλλο μεγάλο κομμάτι του έργου που είναι η κατασκευή των σταθμών μετατροπής στο ΚΥΤ Κουμμουνδούρου και τη Δαμάστα Ηρακλείου. Το έργο ανατέθηκε στην κοινοπραξία Siemens – ΤΕΡΝΑ μετά την υποβολής βελτιωμένης προσφοράς, η οποία διαμορφώθηκε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, οι εργασίες κατασκευής, αν όλα τρέξουν ομαλά και κυρίως αν υπάρξει θετική έκβαση στην εξέλιξη της πανδημίας, θα μπορούσαν να εκκινήσουν και εντός του καλοκαιριού.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επένδυσης παραμένει για τα μέσα του 2023.

Η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση, που αποτελείται από δύο καλώδια ισχύος 500 MW έκαστο, είναι συνολικού μήκος 420 χλμ, εκ των οποίων τα 330 χλμ. ακολουθούν υποθαλάσσια διαδρομή από την παραλία των Μεγάρων έως και την παραλία της Κορακιάς Ηρακλείου. Η υλοποίηση του θα ενισχύσει την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στο νησί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v