Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για πολλαπλές αιτήσεις στα δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων σε περισσότερες από μία τράπεζες θα έχουν οι επιχειρήσεις που θέλουν κεφάλαιο κίνησης με ευνοϊκούς όρους από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο «δύσκολο» κομμάτι περνά ο έλεγχος των αιτήσεων για τα δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Παράθυρο για πολλαπλές αιτήσεις στα δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς αξιολογούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν δεχτεί για τη χορήγηση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που προσφέρει κρατική επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τροχοδρομεί το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και το οποίο προβλέπει την εγγύηση του Δημοσίου έως 80% για δάνεια κίνησης προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Σε αυτό μάλιστα, που αναμένεται να βγει στον αέρα στις αρχές του επόμενου μήνα, υπάρχει μια «έξτρα δυνατότητα» για τους υποψήφιους δανειολήπτες: μπορούν να κάνουν αίτηση σε περισσότερες από μία τράπεζες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να αντλήσουν ρευστότητα στο ενδεχόμενο που κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για τους δικούς του λόγους, απορρίψει μια αίτηση ή εγκρίνει μικρότερο ποσό. 

Τα δύσκολα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι αιτήσεις που έχουν έως σήμερα εγκριθεί για τα δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν το «εύκολο» κομμάτι της διαδικασίας, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, έφτιαξαν τον φάκελό τους μέσα σε ένα 24ωρο και έδωσαν εγγυήσεις μέσω εξασφαλίσεων.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς όσο προχωρούμε την αξιολόγηση των αιτήσεων τόσο θα μπούμε σε πιο γκρίζα ζώνη, καθώς θα έρθουμε σε επαφή με επιχειρήσεις που δεν πληρούν προϋποθέσεις», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Έχουμε κάνει την επαφή με τον αιτούντα, ζητήσαμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τώρα θα δούμε ποιος μπορεί να ολοκληρώσει τον φάκελο και ποιος όχι. Βέβαια, όσο μπορούμε διευκολύνουμε αλλά μέχρι ενός σημείου».

«Κλειδί» οι εγγυήσεις

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για τη χρηματοδότηση με νέα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ ζητούνται εγγυήσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερης αξίας από τις εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες προ Covid-19. Ωστόσο, το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει ελκυστική τιμολογιακή πολιτική για τις επιχειρήσεις, καθώς για δύο χρόνια το επιτόκιο επιδοτείται από το κράτος και αυτό διαχέεται ως ένα βαθμό και στην υπόλοιπη περίοδο του δανείου (σ.σ. τα εν λόγω δάνεια έχουν διάρκεια έως 5 έτη).

Οι εγγυήσεις που ζητούνται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχουν διαβάθμιση ανάλογα με το ρίσκο που φέρει κάθε επιχείρηση:

- Για τις επιχειρήσεις low risk, οι τράπεζες δεν ζητούν απαραιτήτως εγγυήσεις

- Για τις επιχειρήσεις medium risk, οι τράπεζες ζητούν μικρές εγγυήσεις, για παράδειγμα 10 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ενώ

- Για τις επιχειρήσεις high risk, οι εγγυήσεις είναι μεγαλύτερες, αν και μικρότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και μπορούν να είναι ένα ακίνητο ή, εφόσον υπάρχουν, cash collaterals.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v