Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Πόσο έπληξε η πανδημία τις 25 κυριότερες αγορές της Ελλάδας

Οι σημαντικότερες χώρες για τον ελληνικό τουρισμό και τι δείχνει η πορεία τους στην πανδημία για τις αναμενόμενες τουριστικές ροές. Πόσο πιθανή είναι η άντληση τουριστών που δεν θα οδεύσουν σε Ισπανία και Ιταλία; Τι δείχνει η έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ.

Τουρισμός: Πόσο έπληξε η πανδημία τις 25 κυριότερες αγορές της Ελλάδας

Τις 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού που το 2019 εισέφεραν πλέον του 87% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού χαρτογραφεί μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Μέγεθος αγοράς και κατά κεφαλήν δαπάνη

Ακολουθεί η χαρτογράφηση, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, του πόσο ελκυστική ήταν η εκάστοτε αγορά βάσει μεγέθους (% εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα) και ΜΚΔ.

Οι παραδοσιακές αγορές μας της Δυτ. Ευρώπης (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία), καθώς και η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν τους καλύτερους δείκτες ΜΚΔ και μεγέθους αγοράς. Ακολουθούσαν η Κύπρος, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι long-haul αγορές Καναδά και Αυστραλίας. 

Χαμηλότερους δείκτες είχαν κυρίως οι Βαλκανικές αγορές (Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία), αλλά και αγορές όπως οι Σκανδιναβικές (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) και το Ισραήλ (λόγω μεγέθους) και η Πολωνία και η Τσεχία (λόγω ΜΚΔ).

Η θέση της Ελλάδας στις αγορές

Για την αποτύπωση της θέσης της Ελλάδας στις αγορές, χρησιμοποιούμε αφενός το κριτήριο του πόσο γνωστή είναι η Ελλάδα σε κάθε χώρα (Top 5, Top 10 ή χαμηλότερα) και, αφετέρου, τί δυνατότητες έχει να αντλήσει πελατεία που χωρίς κορωνοϊό θα κατευθυνόταν προς Ιταλία ή Ισπανία («είναι μια από τις δύο ή και οι δύο αυτές χώρες στο top 3 των μεσογειακών προορισμών;»).

Με εξαίρεση τις long-haul αγορές (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς) και Ρωσία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο
Top-5 ή στο Top-10 των υπό εξέταση αγορών και έχει δυνατότητα να αντλήσει πελατεία που τυχόν
δεν θα κατευθυνθεί προς Ισπανία ή / και Ιταλία. 

Στην Βόρεια Μακεδονία δεν είναι δημοφιλής προορισμός ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία. Στην Ιταλία αναμένουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα περιοριστεί εντός της χώρας.

Συνδυαστική Αποτύπωση Αγορών

Πολύ θετική εικόνα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο,
Ελβετία και Ολλανδία), τη Ρωσία, τη Νορβηγία, την Κύπρο και τις ΗΠΑ

Θετική η εικόνα και στις long-haul αγορές της Αυστραλίας και του Καναδά, καθώς και σε Πολωνία και Τσεχία και στις υπόλοιπες Σκανδιναβικές (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) και τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία).

Ακολουθούν οι αγορές του Ισραήλ και την Βόρειας Μακεδονίας λόγω μικρού μεγέθους αφενός και λόγω μικρού μεγέθους και χαμηλής ΜΚΔ αφετέρου.

Οι πέντε σημαντικότερες αγορές

Γερμανία: Η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Γερμανών, ιδιαίτερα για το προϊόν Ήλιος και Θάλασσα. To 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 56% στο Q3, ενώ – για το 2020– το 72% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 29% των αφίξεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 49% στο Q3, ενώ το 28% των διανυκτερεύσεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, έγινε στο Q2 και το 54% στο Q3.

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γερμανία ήταν σχετικά ελεγχόμενη με σχετικά χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 20/04, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. 

Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 3,9% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 3,5%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Βρετανία: Το Ην. Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Βρετανών, ιδιαίτερα για το προϊόν Ήλιος και Θάλασσα. To 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 63% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 89% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 28% των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 58% στο Q3, ενώ το 27% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 60% στο Q3.

Το Ην. Βασίλειο συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εμφάνισε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση, το lockdown δεν έχει ακόμη αρθεί, ενώ αναμένεται να εφαρμοστούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 4,8% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 4,4%.

ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ αποτελούν την 3η αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Αμερικανών, ιδιαίτερα για το προϊόν Ήλιος και Θάλασσα.

Το 2019, το 27% των δαπανών των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 52% στο Q3. Επίσης, το 2019, το 27% των αφίξεων των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 47% στο Q3, ενώ το 24% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 52% στο Q3.

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενη, ενώ αρκετά υψηλός είναι ο δείκτης θανάτων ανά 100.000 άτομα. Αν και μόνο ορισμένες πολιτείες είναι σε lockdown, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 10,4% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,7% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 9,1%. Παρατηρείται επίσης σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Γαλλία: Η Γαλλία αποτελεί την 4η αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Γάλλων, ιδιαίτερα για τα προϊόντα Ήλιος και Θάλασσα και City Break. To 2019, το 29% των δαπανών των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 60% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 62% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 31% των αφίξεων των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 55% στο Q3, ενώ το 32% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 56% στο Q3.

Η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εμφάνισε υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Αν και το lockdown έχει αρθεί μερικώς από 11/05, εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 7,2% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 10,4% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2021 και διατήρηση της ανεργίας στο 10,4%.

Ιταλία: Η Ιταλία αποτελεί την 5η αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Ιταλών, ιδιαίτερα για τα προϊόντα Ήλιος και Θάλασσα και City Break. Το 2019, το 16% των δαπανών των Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 75% στο Q3, ενώ –για το 2020– το 78% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια ήταν με πτήσεις χαμηλού κόστους. Επίσης, το 2019, το 16% των αφίξεων των Ιταλών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 69% στο Q3, ενώ το 15% των διανυκτερεύσεων έγινε στο Q2 και το 74% στο Q3.

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία ήταν αρχικά μη ελεγχόμενη με υψηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη, η χώρα υπέστη μεγάλο πλήγμα. Από 03/05, το lockdown έχει αρθεί μερικώς, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 9,1% το 2020, και αύξηση της ανεργίας στο 12,7% με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2021 και υποχώρηση της ανεργίας στο 10,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v