Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ψιλά γράμματα στο «Σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν

Είμαστε ακόμα στην αρχή, διαμηνύουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νωρίς να μιλάμε για ποσά ανά χώρα. Πώς σχηματίστηκε η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πότε θα λάβει κονδύλια η Ελλάδα. Αποκαλυπτικό παρασκήνιο.

Τα ψιλά γράμματα στο «Σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν

Από χθες το βράδυ, αξιωματούχοι της Κομισιόν προσπαθούσαν να κατεβάσουν τους τόνους και να διαμηνύσουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης είναι «απλά η πρόταση». Δεν έχει περάσει ακόμα από κανένα «σώμα» και «δεν υπάρχει καν η πρώτη γραπτή αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που εντέλει είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την τελική μορφή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα (και στην Ελλάδα έχουν διαρρεύσει διάφορα), αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι «είναι νωρίς να μιλάμε για τελικά νούμερα), προσθέτοντας ότι το σχέδιο διάσωσης «δεν πρέπει να γίνει υποχείριο πολιτικών φιλοδοξιών της κάθε χώρας-μέλους» και ότι πρέπει να υπάρχουν «έλεγχοι» γι' αυτό.

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος είχε λόγο για το τελικό αποτέλεσμα της πρότασης, ανέφερε ότι αρκετοί επίτροποι, λόγω της κατάστασης που δημιούργησε η Covid-19 και της ισχυρότατης πίεσης που δέχονται από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, αναγκάζονται να βάλουν σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της ΕΕ που έχουν υποχρέωση να πρεσβεύουν.

Αυτό φάνηκε και στο χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως μαθαίνουμε, αλλά και στη δυσφορία ενός τμήματος του Κολεγίου για το τρόπο που λειτουργεί πλέον η Επιτροπή.

Επταετές σχέδιο «τύπου» Μάρσαλ

Από τον περασμένο Απρίλιο, το Εuro2day.gr έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα ότι η Γερμανία σκόπευε σε ένα 7ετές σχέδιο «τύπου» Μάρσαλ για όλη την Ευρώπη, με αφορμή την Covid-19. Μάλιστα το Βερολίνο δεν έκρυψε ότι αυτό θα ήθελε να το περάσει μέσα από την Κομισιόν και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το είχε αποκαλύψει μάλιστα σε συνάντησή της με ευρωβουλευτές, όταν απέρριψε την ιδέα του ευρω-ομολόγου. Τότε οι δηλώσεις της κ. Φον ντερ Λάιεν πέρασαν «στα ψιλά». Χθες ήρθε η επιβεβαίωση.

Η φιλοσοφία της Γερμανίας να λειτουργεί πάντα με δορυφόρους-λαγούς έφερε την αντίδραση των «4», Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας Σουηδίας, για τη γαλλογερμανική πρόταση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Το αποτέλεσμα; Όπως μαθαίνουμε, οι αρχικές προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι της Κομισιόν δεν ευοδώθηκαν και τελικά η χθεσινή πρόταση ήταν απλά η ανάμειξη της πρότασης Γαλλίας και Γερμανίας με αυτήν των «4».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φιλοσοφία της κ. Φον ντερ Λάιεν είναι να απο-πολιτικοποιήσει την Κομισιόν στην οποία επένδυσε ο προκάτοχός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να την «υποβιβάσει» σε τεχνοκρατικό σώμα, όπως επιδιώκει και η Γερμανία. Άλλωστε η μόνιμη σύγκρουση της κ. Μέρκελ με τον κ. Γιούνκερ ήταν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που λάμβανε η προηγούμενη Επιτροπή.

Με «λαγό» τους «4» λοιπόν, η κ. Μέρκελ αναμένεται να αποκαλύψει τώρα τις πραγματικές προθέσεις της για το 7ετές σχέδιο Μάρσαλ. Το οποίο βεβαίως θα συνοδεύεται από 7ετές δημοσιονομικό πλάνο και επιτροπεία κάθε έξι μήνες μέσα από το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

«Τίποτα δεν θα είναι δωρεάν και άνευ όρων», ανέφερε χθες στο Εuro2day.gr πηγή από το Βερολίνο.

Τι περιμένουμε τώρα;

  1. Να δούμε την τελική πρόταση και τις δεσμεύσεις για τα δάνεια, τις εγγυήσεις και τις επιχορηγήσεις.
  2. Να δούμε τα τελικά νούμερα.
  3. Να δούμε τι ακριβώς εμπεριέχει το 7ετές δημοσιονομικό πλάνο.
  4. Να δούμε εάν η επιτροπεία θα είναι μόνο μέσω ευρωπαϊκού εξαμήνου ή εάν θα υπάρξουν επιπρόσθετες πλάγιες δεσμεύσεις.
  5. Να δούμε τελικά σε ποιους τομείς της οικονομίας (ο Βορράς θέλει συγκεκριμένους) θα δίνεται η βοήθεια και πώς θα γίνονται οι «έλεγχοι».

Πότε θα παρθεί η απόφαση

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, που έλαβε μέρος στο χθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων, ανέφερε ότι δεν αναμένεται τελική απόφαση πριν το τέλος του 2020, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Και ότι η προσπάθεια είναι να μπει σε λειτουργία το νέο σχέδιο τον Ιανουάριο του 2021.

Λίγες ώρες μετά, ήρθε η ίδια η κ. Μέρκελ να επιβεβαιώσει αλλά και να φωτογραφίσει τους επόμενους μήνες. Χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις που έρχονται «δύσκολες» και τη γαλλογερμανική πρόταση ως μια… «συμβολή» στην προσπάθεια της Κομισιόν!

«Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

Πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις

Πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν στο Εuro2day.gr ότι οι εκταμιεύσεις από την απόφαση θα αργήσουν και δεν αναμένεται η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα να λάβει άμεσα κονδύλια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα επιτρόπου και αντιπροέδρου τις Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ότι η χώρα μας μπορεί να λάβει άμεσα κονδύλια, πριν καν υπάρξει απόφαση.

Διάψευση ήρθε και δια στόματος Μέρκελ, που ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένονται εκταμιεύσεις πριν το 2021.

Προφανώς ο κ. Σχοινάς θα αναφερόταν στα προγράμματα SURE και τα δάνεια-γέφυρα (bridge loans) που έχει διαθέσιμα η Κομισιόν...

Αγγελική Παπαμιλτιάδου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v