Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργιάδης: Εχουμε 2η ευκαιρία να φτιάξουμε νέο παραγωγικό μοντέλο

Συστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας που θα αποτελέσει το θεσμικό όργανο προώθησης μεταρρυθμίσεων για τη μεταποίηση, τόνισε ο υπουργός. Πώς τοποθετήθηκαν Γ. Μυλωνάς, Μ. Στασινόπουλος, Θ. Τρύφων και Χρ. Χαρπαντίδης.

Γεωργιάδης: Εχουμε 2η ευκαιρία να φτιάξουμε νέο παραγωγικό μοντέλο

Την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας – το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από του υπουργικό συμβούλιο – ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ά. Γεωργιάδης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της βιομηχανίας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό θα αποτελέσει το θεσμικό όργανο που θα προωθήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του εγχώριου μεταποιητικού τομέα, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανασύστασης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τίτλο «Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms», στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil - Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Viohalco - Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος, Elpen Pharmaceutical - Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Βασίλης Καφάτος, Αντιπρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και Εταίρος, Deloitte.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυρία και στο γεγονός του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να διαθέσει πόρους για την ανάκαμψη των οικονομιών. «Νοιώθω σαν να μας παρέχεται μια «δεύτερη ευκαιρία» ανάλογη της δεκαετίας του ’80, να αξιοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια προς τη σωστή κατεύθυνση και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο», υπογράμμισε.

«Σε αυτή τη νέα Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε η βιομηχανία θέλουμε να αποτελέσει βασικό πυλώνα. Θα δώσουμε κίνητρα και θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τις μεγάλες του αδυναμίες. Αντιλαμβάνομαι ότι μια από τις μεγαλύτερες είναι και η πιο δυσεπίλυτη είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας αλλά και διάφορα άλλα γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά θέματα στα οποία θα είμαστε σίγουρα αρωγοί», είπε.

Για την Ευρώπη ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως διανύει το μεγαλύτερο ιστορικό της άλμα από την ίδρυσή της. «Η απόφαση να βγει και να ζητήσει λεφτά από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ είναι ιστορικού μεγέθους εξέλιξη που εμείς που τη ζούμε δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της. Είναι το πρώτο βήμα από μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Τώρα το τρένο ξεκινά και πρέπει να είμαστε μέσα και στα πρώτα βαγόνια. Άρα πρέπει να τρέξουμε», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το 2020 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά». Σημείωσε ωστόσο ότι οι αναπόφευκτες συνέπειες, θα δώσουν και ευκαιρίες «Όλα αυτά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε - όχι με τρόπο για να διαλύσουμε την κοινωνία μας- αλλά με τρόπο δημιουργικό για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος και να είμαστε περήφανοι για αυτό που κάναμε».

Αναφερόμενος σε ζητήματα καινοτομίας, τα οποία απασχολούν έντονα τη βιομηχανία, που βρίσκεται αντιμέτωπή με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, δήλωσε ότι ήδη η κυβέρνηση κινείται σε αυτό τον άξονα μεταφέροντας τη ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας στο ΥΠΑΝ, από το υπ. Παιδείας. Ανακοίνωσε δε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τις start up και την έρευνα και ανάπτυξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μυλωνάς σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης η ελληνική βιομηχανία κέρδισε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσδιορίσει η χώρα σε ποιους κλάδους θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη καθετοποίηση.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος ανέφερε πως ο ανταγωνισμός είναι πιθανόν να ενταθεί λόγω της κρίσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες επικοινωνίας με την παραγωγή για την κατανόηση των θεμάτων, στα εργασιακά, στις αδειοδοτήσεις κ.ά. «Παρά την αποβιομηχάνιση υπάρχει ένα οικοσύστημα που φέρνει στη χώρα συνάλλαγμα πιο πολύ από το συνάλλαγμα που φέρνει ο τουρισμός» είπε. Και σημείωσε πως η χώρα πρέπει να φροντίσει να έχει παραγωγικό οικοσύστημα ως παράγοντα διαχείρισης ρίσκου. «Η Ελλάδα χρειάζεται βιομηχανική πολιτική που να θέτει τις βάσεις για ουσιαστική καινοτομία για να έρθουν επενδύσεις ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και σημαντικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στο άμεσο και έμμεσο κόστος της μισθοδοσίας, της ενέργειας και στα προβλήματα διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, ενώ τόνισε ότι 36 ερευνητικά επενδυτικά προγράμματα ύψους 50 εκατ. ευρώ ενεργοποιήθηκαν εν μέσω κρίσης. Ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να μην κυνηγά μόνο τις ξένες επενδύσεις «αλλά καλό είναι να περιχαρακώσουμε και τις ελληνικές» είπε.

Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης σημείωσε πως η βιομηχανία έχει στο dna της την καινοτομία ενώ τόνισε πως η βιομηχανία πρέπει να είναι στο κέντρο της πολιτικής και ότι πρέπει να υλοποιηθούν δομικές αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v