Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς ταβάνι το επιτόκιο για τις μικροπιστώσεις ως €25.000

Δεν θα καθοριστεί σε αυτή τη φάση «οροφή» στο επιτόκιο για τις μικροπιστώσεις, ωστόσο θα μπορεί, αν χρειαστεί, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να καθορίζεται ανώτερο όριο. Για το θέμα αυτό θα κατατεθεί νομοτεχνική διάταξη.

Χωρίς ταβάνι το επιτόκιο για τις μικροπιστώσεις ως €25.000

«Το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ή δρομολογεί ένα πλήθος από εναλλακτικά, συμπληρωματικά εργαλεία όπως: η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις, η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, ο συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ, η σχεδιαζόμενη μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ και απευθύνεται: στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως:

  • Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και θεσπίζεται πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Ιδρύονται φορείς μικροχρηματοδοτήσεων που λειτουργούν με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή αστικής εταιρείας αποκλειστικού σκοπού.
  • Πρόσωπα που υπάγονται στον δημόσιο τομέα μπορούν να συμμετέχουν στις εν λόγω εταιρείες, με ποσοστό όμως που δεν υπερβαίνει το 60% του κεφαλαίου της εταιρείας.
  • Απαιτείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, που ανέρχεται στις 250.000 ευρώ.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον ίσα με το αρχικό κεφάλαιο.
  • Προβλέπεται έλεγχος καταλληλότητας των προσώπων που κατέχουν ειδική συμμετοχή και που ασκούν τον έλεγχο του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων.
  • Παρέχονται συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές με σκοπό την παροχή κινήτρων, όπως η απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου και η απαλλαγή από την εισφορά του ν. 128/75.
  • Τηρείται μητρώο στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο καταχωρίζονται τα αδειοδοτημένα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων με έδρα στην Ελλάδα.
  • Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, που αφορούν το επιτόκιο, το συνολικό κόστος, τον αριθμό και το ποσό των δόσεων, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιεχόμενο και το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών, το δικαίωμα καταγγελίας, τη διαδικασία είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών και τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
  • Ορίζεται ότι η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης μπορεί να κυμαίνεται από 12 μήνες έως 10 έτη.
  • Δεν επιτρέπεται η λήψη εμπράγματων εξασφαλίσεων για τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων.
  • Εκτός από τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων, τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν στους δικαιούχους και συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης, στήριξη για την επίλυση νομικών, φορολογικών και διοικητικών προβλημάτων και καθοδήγηση.
  • Επίσης προβλέπεται, με νομοτεχνική βελτίωση, η υποχρέωση του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος να συντάσσουν, ετησίως, Έκθεση για την πορεία εφαρμογής του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, που θα υποβάλλεται στη Βουλή.
  • Παράλληλα, με τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατάθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ορίζεται ότι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου διαθέτουν πιστοποίηση από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα, επιτρέπεται να χορηγούν μικροχρηματοδοτήσεις χωρίς άδεια για διάστημα 24 μηνών, γνωστοποιώντας την άσκηση της δραστηριότητας στην Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό τον όρο της καταβολής και διατήρησης του αρχικού κεφαλαίου, δηλαδή των 250.000 ευρώ, που ορίζει ο νόμος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v