Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% ως -και- το 2022

Η ΕΚΤ αποφάσισε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης ως προς τα κεφάλαια των τραπεζών. Ενημερώθηκαν ανεπίσημα οι τράπεζες. Σήμερα οι επιστολές. Οι λόγοι της επέκτασης.

Τράπεζες: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% ως -και- το 2022

Με ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% θα παραμείνουν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών της απαιτήσεων ως και το 2022. 

Οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί, ανεπίσημα, για την παραπάνω πρόθεση της ΕΚΤ και σήμερα αναμένεται να σταλούν και οι επιστολές επίσημης ενημέρωσης.

Στη γραμμή της ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας σταθερό το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου σειρά προσωρινών μέτρων κεφαλαιακών και λειτουργικών ελαφρύνσεων. Βάσει αυτών, οι τράπεζες θα επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, να λειτουργούν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που ορίζεται από τις Οδηγίες του Πυλώνα 2 και το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (capital conservation buffer).

Η απόφαση ελήφθη λόγω της βαθιάς ύφεσης που έφερε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία η οποία προκαλεί σειρά προβλημάτων στις τράπεζες, με κυριότερο την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με την επέκταση των προσωρινών μέτρων τουλάχιστον ως το 2022 η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης του ισολογισμού τους, χωρίς την ίδια στιγμή να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η ορατότητα για τους επενδυτές καθώς ξέρουν ότι για τα επόμενα δυόμιση χρόνια οι τράπεζες θα έχουν ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v