Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνωστισμός για πολυτελείς κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας

Τι δείχνει η επένδυση των Henderson – Hines για 400 πολυτελείς κατοικίες στην Βούλα. Τα σχέδια της Lamda Development στο Ελληνικό και οι άλλες κινήσεις στην «Αττική Ριβιέρα» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνωστισμός για πολυτελείς κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας

Μπορεί η αγορά νεόδμητης κατοικίας για ένα τυπικό ελληνικό νοικοκυριό να αποτελεί πλέον μακρινό όνειρο, αφού οι τιμές σε αρκετές περιοχές παραμένουν σε επίπεδα άνω των 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), αλλά ισχυροί όμιλοι διαγκωνίζονται για την κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων που απευθύνονται σε μεγάλα πορτοφόλια.

Οι διοικήσεις της βρετανικής Henderson Park και της αμερικανικής Hines, που αγόρασαν 71 στρέμματα στην Βούλα από το Μουσείο Μπενάκη για να αναπτύξουν κλειστό συγκρότημα 400 πολυτελών κατοικιών, θεωρούν, μάλιστα, πως ο κλάδος των οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας κρύβει ευκαιρίες. Ειδικά των πολυτελών που απευθύνονται και σε ξένους αγοραστές γι’ αυτό και αναζητούνται και άλλα ακίνητα για αντίστοιχες αναπτύξεις.

Η κίνηση των Henderson και Hines δείχνει πως η Lamda Development, που σχεδιάζει την κατασκευή 10.800 κατοικιών στο Ελληνικό σε βάθος 25ετίας και 800 στην πρώτη πενταετία, θα έχει σοβαρό ανταγωνισμό. Αρκεί, βέβαια, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με το σχέδιο του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για απαλλοτρίωση της έκτασης που απέκτησαν οι δύο όμιλοι.

Η διοίκηση της Lamda Develοpment έχει ήδη αναρτήσει στο δικτυακό τόπο της επένδυσης στο Ελληνικό φόρμα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι θέλουν να αποκτήσουν κατοικία ή να λειτουργήσουν κατάστημα στα δύο εμπορικά κέντρα που θα κατασκευαστούν. Η πρώτη φάση της επένδυσης για τις 800 κατοικίες (μονοκατοικίες, διαμερίσματα ή διαμερίσματα σε πύργο κατοικιών) στο Ελληνικό θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά και θα ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Μέσα στην επόμενη τετραετία θέλουν να ολοκληρώσουν την επένδυση για το πολυτελές συγκρότημα της Βούλας οι Henderson και Hines οι οποίες αναζητούν και άλλα ακίνητα για αντίστοιχες επενδύσεις.

Σε ακόμα πιο μεγάλα πορτοφόλια απευθύνονται οι 13 βίλες που έχουν χωροθετηθεί στο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης που ελέγχεται από την επενδυτική εταιρεία AGC. Πρόκειται για βίλες που θα βρίσκονται εντός οικοπέδων με επιφάνεια από πέντε έως 8,6 στρέμματα και με δομήσιμη επιφάνεια που θα ξεκινάει από τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα και φτάνει τα 4.000 τετραγωνικά.

Εδώ και δύο χρόνια κυκλοφορούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γνωστός Έλληνας εφοπλιστής έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει τις δύο πρώτες βίλες (που σχεδιάζεται να ενοποιηθούν σε μία) έναντι 40 εκατ. ευρώ, ενώ συζητά για την απόκτηση άλλων δύο.

Σχεδόν απέναντι από τον Αστέρα, στα Αστέρια της Γλυφάδας, προωθείται τουριστική επένδυση από την Grivalia Hospitality για την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχείου, αλλά και σουίτες, επιπλωμένες βίλες και χώρους αναψυχής. Πρόκειται για έκταση 285 στρεμμάτων που είχε αποκτήσει το 2017 η Grivalia Hospitality μέσω εξαγοράς του 80% της εταιρείας «Ναυσικά» έναντι 30 εκατ. ευρώ. Η «Ναυσικά» έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της έκτασης μέσω συμφωνίας μακροχρόνια μίσθωσης που ολοκληρώνεται το 2081.

Οι επενδύσεις στην «Αττική Ριβιέρα» δεν περιορίζονται στα οικιστικά καθώς ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ προωθεί σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης στην Βαλκανική.

Ο όμιλος, που υπέγραψε πρόσφατα τη σύμβαση παραχώρησης, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 18.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις. Στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών.

Εκτάσεις προ αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο διαθέτουν και άλλοι σημαντικοί ιδιοκτήτες όπως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η Εκκλησία, κ.ά. Η ΕΤΑΔ, για παράδειγμα, θα προσπαθήσει εκ νέου να αξιοποιήσει το Κλειστό Ολυμπιακό Κέντρο του Φαλήρου (Taw Kwon Do) ώστε να επωφεληθεί από τα γειτονικά έργα αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Εκκλησία βρίσκεται σε πολυετή δικαστικό αγώνα με το τοπικό δήμο για σημαντικές εκτάσεις στην περιοχή της Βούλας και της Βουλιαγμένης. Η Μονή Πετράκη κατέχει περίπου 1.800 στρέμματα στον λόφο της Φασκομηλιάς πάνω από τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν πληροφορίες για σχέδιο αξιοποίηση και του λόφου του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, έκτασης 87 στρεμμάτων που φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Λαιμού.

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Henderson και Hines προκύπτει, πάντως, πως οι δύο όμιλοι εκτιμούν πως το πεπαλαιωμένο απόθεμα οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα (το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ηλικίας άνω των 30 ετών πλέον) αποτελεί σοβαρή ευκαιρία για επενδύσεις. Ειδικά επειδή στα χρόνια της κρίσης προχώρησαν ελάχιστες επενδύσεις για την κατασκευή νέων κατοικιών. Μια μικρή «έκρηξη» έγινε την περίοδο 2018 – 2019 όταν οι Κινέζοι και άλλοι ξένοι αγοραστές (Τούρκοι, Ρώσοι, κ.λπ.) «σάρωναν» στην κυριολεξία τα Νότια Προάστια για την απόκτηση ακινήτου ώστε να πάρουν «Χρυσή Βίζα» δηλαδή άδεια διαμονής στη χώρα μας. Τότε κατασκευάστηκαν αρκετές πολυκατοικίες όχι μόνο σε Γλυφάδα και Βούλα, αλλά και σε προάστια όπως το Μαρούσι κ.ά.

Οι κατοικίες του Ελληνικού

Από τις μέχρι σήμερα παρουσιάσεις της Lamda Develοpment προκύπτει πως κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ελληνικού θα έχει το οικιστικό τμήμα με την κατασκευή περίπου 10.800 κατοικιών, με μέση επιφάνεια περίπου 110 τ.μ. Στις κατοικίες περιλαμβάνονται και δύο ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης και συγκεκριμένα πύργος / συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου καθώς και πύργος κατοικιών στη μαρίνα.

Όπως έχει υποστηρίξει η διοίκηση της εταιρίας, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ξεκινήσουν τα έργα της πρώτης φάσης της επένδυσης, ύψους δύο δισ. ευρώ. Πρώτα θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, η υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, το πρώτο κομμάτι του Μητροπολιτικού Πάρκου, το πρωτεύον οδικό δίκτυο, κ.ά. Η έναρξη των εργασιών για τα διάφορα κτιριακά συγκροτήματα ή κατοικίες θα γίνει παράλληλα, δηλαδή θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τις βίλες, τις μεζονέτες και το εμπορικό κέντρο στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η έναρξη των εργασιών για τον ουρανοξύστη των κατοικιών θα γίνει δύο – τρεις μήνες αργότερα αφού απαιτείται και μεγαλύτερος χρόνος για τις μελέτες.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 58% των εσόδων της συνολικής επένδυσης στο Ελληνικό θα προέλθει από τις κατοικίες, 8% από τα εμπορικά κέντρα, το 6% από τα ξενοδοχεία και το 28% από όλα τα υπόλοιπα. Για την πρώτη φάση, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 43% για τις κατοικίες, το 35% για τα δύο εμπορικά κέντρα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ.

Την πρώτη πενταετία υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 800 κατοικίες. Προβλέπεται, με βάση τις ανακοινώσεις της Lamda η ανέγερση παραθαλάσσιου πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά», με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τ.μ. Το κτίριο αυτό θα αποτελέσει τοπόσημο της περιοχής (Πύργος κατοικιών στη μαρίνα).

Προβλέπεται, επίσης, ανέγερση παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών ήπιας δόμησης (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών-διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μέτρων), σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά», με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 43.500 τ.μ.

Τέλος, η εταιρεία θα προχωρήσει σε τμηματική ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών διαφόρων τύπων (κτίρια ύψους έως 50 μέτρα, διαμερίσματα, κ.λπ.), εκτιμώμενης δόμησης περίπου 40.000 τ.μ. εντός της Πολεοδομικής Ενότητας Α-Π1 «Γειτονιά πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v