Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Οι Βρετανοί στην πρώτη θέση των αφίξεων τον Αύγουστο

Το πλήγμα που σηματοδοτεί η απόφαση να επιβληθεί καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά αποκαλύπτουν τα στοιχεία των αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ποιες χώρες έστειλαν τους περισσότερους επισκέπτες, ποιους προορισμούς επέλεξαν.

Τουρισμός: Οι Βρετανοί στην πρώτη θέση των αφίξεων τον Αύγουστο

Το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική τουριστική αγορά από την απόφαση των Βρετανών να θέσουν σε καθεστώς καραντίνας όσους εισέρχονται στη χώρα τους από επτά ελληνικά νησιά (Ζάκυνθος, Λέσβος, Σέριφος, Κρήτη, Μύκονος, Σαντορίνη και Τήνος), γίνεται ξεκάθαρο από τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Fraport Greece και αφορούν στις διεθνείς αφίξεις στα 14 ελληνικά αεροδρόμια που είναι υπό τον έλεγχό της.

Οι αφίξεις από τη Βρετανία είναι οι περισσότερες στα 14 ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με τη Fraport Greece. Ενώ τον Ιούλιο οι Βρετανοί τουρίστες ήταν στην τρίτη θέση με 70.687 αφίξεις, πίσω από Γερμανούς και Πολωνούς, τον Αύγουστο αναρριχήθηκαν στην πρώτη θέση με 315.840 ενώ η δεύτερη εθνικότητα είναι οι Γερμανοί με 205.959 αφίξεις.

Τη τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Πολωνοί, που είναι φέτος μια θετική έκπληξη, με 81.859 αφίξεις. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλοί με 70.525 αφίξεις και οι Ολλανδοί με 52.299 αφίξεις.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται ότι θα ανακόψει αυτό το τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία προς την Ελλάδα, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Ηράκλειο όσο και στη Ζάκυνθο οι κρατήσεις από Βρετανία παρουσίαζαν πολύ ικανοποιητική εικόνα για τους επόμενους δύο μήνες.

Οι Βρετανοί τουρίστες είναι οι περισσότεροι σε τρία από τα επτά ελληνικά νησιά σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Ειδικότερα στη Ζάκυνθο,οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν το 50% του συνόλου των αφίξεων στο νησί και όπως σημειώνει η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού Χριστίνα Τετράδη, οι κρατήσεις από τη Βρετανία έφταναν μέχρι και Οκτώβριο. Με την απόφαση αυτή, η σεζόν τελείωσε για τη Ζάκυνθο πρόωρα, σύμφωνα με την κα Τετράδη.

Στη Σαντορίνη, οι Βρετανοί αποτελούν επίσης την πολυπληθέστερη εθνική ομάδα στις ξένες αφίξεις τον Αύγουστο με 29%, όπως και στη Μύκονο (24%) ενώ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν δεύτεροι με 16,3%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων του Νομού Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, από τις 355.480 διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, οι 57.932 ήταν αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι ευτυχώς για τη χώρα μας έμειναν εκτός της «κόκκινης λίστας» δυο νησιά που επίσης συγκεντρώνουν πολλούς Βρετανούς, η Ρόδος -όπου επίσης είναι πρώτη στις αφίξεις του Αυγούστου με μερίδιο 29%- και η Κως -που κατέχει τη δεύτερη θέση στις αφίξεις με 28%.

Οι αφίξεις

Στο μεταξύ πτώση 56,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της Fraport στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece. Επίσης στο οκτάμηνο η πτώση στις διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν πτώση 78,9%.

Ειδικότερα η Fraport Greece, που ελέγχει 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα ( Άκτιο, Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Χανιά), ανακοίνωσε για το Αύγουστο 2.012.927 αφιξο-αναχωρήσεις ξένων επιβατών έναντι 4.651.890 πέρυσι τον ίδιο μήνα. Συνολικά η επιβατική κίνηση εξωτερικού και εσωτερικού στα αεροδρόμια της Fraport ανήλθαν τον Αύγουστο στα 2.442.679 έναντι 5.483.489 πέρυσι (μείωση 55,5%). Οι αφιξο-αναχωρήσεις εσωτερικού ήταν 429.752 έναντι 831.599 πέρυσι (-48,3%).

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό ήταν 3.592.269 έναντι 16.985.336 πέρυσι το αντίστοιχο οκτάμηνο, καταγράφοντας μια μείωση κατά 78,9%. Η κίνηση εσωτερικού ανήλθε στο 1.940.804 αφιξο-αναχωρήσεις, σημειώνοντας πτώση 59,1% σε σύγκριση με πέρυσι το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου και το σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) ανήλθαν στα 5.533.073 έναντι 21.730.163 πέρυσι (μείωση 74,5%).

* Δείτε την κατάταξη των χωρών και την εικόνα της κίνησης τον Αύγουστο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v