Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαθανάσης: Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών η Ελλάδα

Οι κινήσεις για τη μετατροπή της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τι ανέφεραν οι επικεφαλής των Henley & Partners και Avant Global στο συνέδριο του Economist. Οι στόχοι του Enterprise Greece.

Παπαθανάσης: Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών η Ελλάδα

Στα … ραντάρ των ξένων επενδυτών βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Παπαθανάσης ανάφερε ότι πλήθος επενδυτών μεταφέρουν τόσο σε αυτόν, όσο και στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ότι η χώρα μετατρέπεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. «Μας λένε ότι βρισκόσασταν στο κόκκινο και πλέον είστε στο κίτρινο» μετέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η μετατροπή της χώρας σε ένα ελκυστικό επενδυτικό είναι μια συνεχής διαδικασία και στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι επικεντρωμένη όχι μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά συνολικά και η κυβέρνηση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων το 2019 οι οποίες ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ που αποτελεί και την καλύτερη «επίδοση» από το 2006. Τόνισε όμως, ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, επισημαίνοντας ότι όσο προχωράμε σε αλλαγές, τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα.

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για το «επιχειρείν» είπε ο κ. Παπαθανάσης, αναφέροντας ότι έχουν ξεμπλοκάρει επενδύσεις ύψους πολλών δις. ευρώ και έφερε ως παράδειγμα το Ελληνικό.

Στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και μάλιστα να προκαλέσει ένα κύμα μετανάστευσης επενδυτών αναφέρθηκε ο Christian Kälin, πρόεδρος της Henley & Partners.

Επ΄αυτού έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, τονίζοντας ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα έσοδα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσαν να δεκαπλασιαστούν.

Πέρυσι τα έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ. Είναι εφικτό να φθάσουν και τα 10 δις. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, το περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες, αποτελούν πλεονεκτήματα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Στις αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων οι οποίες θα πρέπει να εξαλειφθούν, στάθηκε από την πλευρά του ο Demetri Argyropoulos, founder και CEO της Avant Global.

Ωστόσο, όπως είπε, η επιχείρησή του, σκοπεύει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τουριστικό τομέα.

Κατά τον ίδιο, ο σωστός χρόνος για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι τώρα, λέγοντας ότι αν κάποιος σκέφτεται να επενδύσει στο μέλλον και όχι τώρα για να έχει καλύτερες αποδόσεις, ίσως και να είναι … οπουρτουνιστής.

Στην ανάγκη να αυξηθούν οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις με ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης γενικός γραμματέας για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του δ.σ. του Enterprise Greece.

Σύμφωνα και με τον κ. Δημητριάδη η Ελλάδα αποτελεί πλέον στόχο των επενδυτών και επεσήμανε ότι ο Οργανισμός δημιουργεί ένα οδικό χάρτη για τις αγορές στόχους ως προς τις εξαγωγές αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων και ιδιαίτερα παραγωγικών (επενδύσεων) επισημαίνοντας ότι στο σκέλος των επενδύσεων θα δοθεί έμφαση στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v