Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Οι διαπραγματεύσεις των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για να ξεπαγώσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Η πίστωση χρόνου μέχρι τις 15 Μαρτίου και τι ακολουθεί. Ο ρόλος των τιτλοποιήσεων και το αίτημα για πίεση σε... μπαταχτσήδες.

Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Το ξεπάγωμα της επίδοσης επιταγών, της επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, τα οποία οδηγούν στην πράξη του πλειστηριασμού όχι άμεσα αλλά μετά από 8-10 μήνες, για οφειλέτες που η κατάστασή τους δεν σχετίζεται με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την καταβολή του τιμήματος για όσους πλειστηριασμούς υλοποιήθηκαν μέχρι και τον Νοέμβριο, εξετάζουν σοβαρά στην κυβέρνηση. Το ζήτημα απασχολεί τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με παράλληλη ενημέρωση των θεσμών.

Οι συζητήσεις αφορούν το μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι και τις 15 Μαρτίου, που ισχύει το γενικευμένο μέτρο της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αλλά και το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου 2021, για το οποίο η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα υπάρξει «πάγωμα» των πλειστηριασμών για όλες τις ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών.

Το χρονικό ορόσημο της 31ης Μαΐου δεν είναι τυχαίο καθώς συνδέεται με τη δέσμευση ότι από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Πτωχευτικού, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα είτε ρύθμισης-εξυγίανσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά είτε ενεργοποίησης της πτωχευτικής διαδικασίας.

Η δέσμευση εφαρμογής του Πτωχευτικού από την 1η Ιουνίου αποτέλεσε και το κύριο κυβερνητικό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εξού κι εκείνοι έδωσαν το πράσινο φως για καθολικό πάγωμα των πλειστηριασμών μέχρι τις 15 Μαρτίου και συνέχιση της αναστολής για τους ευάλωτους έως την 31η Μαΐου.

Κρίσιμο για τις τιτλοποιήσεις

Το ζήτημα της άρσης της αναστολής στα επιμέρους κομμάτια της διαδικασίας των πλειστηριασμών είναι, σύμφωνα με τα επιχειρήματα τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, κρίσιμης σημασίας για τις τιτλοποιήσεις (ύψους 30 δισ. ευρώ) που έχουν κάνει ήδη οι τράπεζες και για τις οποίες έχουν δεσμευθεί (σ.σ. κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης στις οποίες έχουν περάσει τα τιτλοποιηθέντα), προς τους επενδυτές που αγόρασαν τα πακέτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ότι το 60% των εσόδων θα ανακτηθεί από ρυθμίσεις και το 40% από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης/πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πηγές, όσο δεν ξεκολλούν οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, κυρίως στα υπέρογκα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μην πληρωθούν στην ώρα τους οι senior ομολογίες, οι οποίες φέρουν την εγγύηση του δημοσίου μέσα από την ένταξή τους στον «Ηρακλή».

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στις τιτλοποιήσεις χτυπάει και αυτές που είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν εντός του 2021 και ήδη έχουν δρομολογηθεί. «Η καθολική απαγόρευση των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, και δεν μιλάμε για τους ευάλωτους, στέλνει αρνητικά μηνύματα στους εν δυνάμει αγοραστές των νέων πακέτων που θα βγουν προς τιτλοποίηση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών που θα ζητήσουν», αναφέρει πηγή.

Στόχος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης συντάχθηκαν με την κυβερνητική απόφαση να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες, αλλά θέτουν μετ' επιτάσεως την εκκίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης για τις περιπτώσεις δανείων που ανήκουν σε παραδοσιακά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Δεν έπληξε η πανδημική κρίση μια επιχείρηση που χρωστά κάποια εκατομμύρια ευρώ και έχει να πληρώσει από το 2012, 2015 και μετά», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Για αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, είμαστε έτοιμοι, στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης και μετά από ατέλειωτες δικαστικές διενέξεις, να πατήσουμε το κουμπί της αναγκαστικής εκτέλεσης και να γίνει εντός του 2021 ο πλειστηριασμός/η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να κρύβονται εκ νέου οι γνωστοί πλέον σε όλους μας μπαταχτσήδες πίσω από την κρίση που προκαλεί η Covid. Διότι αυτό δεν ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, με πλούσιους επιχειρηματίες και πτωχευμένες επί της ουσίας επιχειρήσεις», δηλώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v