Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκάζι στον διαγωνισμό WiFi4GR για δωρεάν WiFi Hotspots

Να φέρει γρήγορα τις 2.500 δωρεάν WiFi Hotspots πανελλαδικά φιλοδοξεί η κυβέρνηση. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 12 Φεβρουαρίου και ήδη συστήθηκε η επιτροπή για να προχωρήσει τη διαδικασία. Ο ρόλος των δήμων.

Γκάζι στον διαγωνισμό WiFi4GR για δωρεάν WiFi Hotspots

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον διαγωνισμό που υπόσχεται τη δημιουργία πάνω από 2.500 σημείων δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη τη χώρα εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ήδη με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, ο υπουργός Επικρατείας Κ. Πιερρακάκης προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας/Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων, Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το έργο «WiFi4GR - Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Η επιτροπή, που είναι τριμελής, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  1. Αξιολογεί τις προσφορές ή αιτήσεις συμμετοχής των προσφερόντων ή υποψηφίων
  2. Ελέγχει την καταλληλόλητα των προσφερόντων ή υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης
  3. Ελέγχει και αξιολογεί τις προσφορές
  4. Εισηγείται τον αποκλεισμό των προσφερόντων ή υποψηφίων από τη διαδικασία, την απόρριψη των προσφορών, την κατακύρωση των αποτελεσμάτων, την αποδέσμευση των εγγυήσεων, τη ματαίωση της διαδικασίας
  5. Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα που ανακύπτει κατά τη διαδικασία ανάθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11.887.096,77 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης αξίας 2.971.774,19 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (συνολικός προϋπολογισμός με την προαίρεση 14.858.870,96 ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Αντικείμενο της συμφωνίας-πλαίσιο είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης - WiFi (Hotspots) στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα και η υποστήριξη λειτουργίας για τρία χρόνια.

Στο πλαίσιο του έργου θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς όρους που εισάγουν διακρίσεις, ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσιες (2.500) περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.

Αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά όπως:

- Ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά:

  • Χώροι συνάθροισης κοινού
  • Χώροι αναμονής - μετακίνησης
  • Χώροι εκδηλώσεων
  • Σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Τα σημεία εγκατάστασης θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής.

Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα προμηθεύσει και εγκαταστήσει ο Ανάδοχος σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή. Ο Ανάδοχος θα αναλάβει την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στις 26 Μαρτίου. Το έργο θα εκτελεστεί μέσω Συμφωνίας-Πλαισίου με το μέγιστο τρεις φορείς, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής και υποβάλλουν αποδεκτές προσφορές και στη συνέχεια θα συναφθούν πολλαπλές εκτελεστικές συμβάσεις.
Φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα χρησιμοποιήσει για το εν λόγω έργο πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v