Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα αγοράς το συντομότερο ζητούν οι έμποροι

Οι κόκκινες γραμμές της επανεκκίνησης και το αίτημα για νέο γύρο μέτρων στήριξης. Τι πρότειναν ειδικοί επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου του ΕΣΑ

Ανοιγμα αγοράς το συντομότερο ζητούν οι έμποροι

«Θέλουμε το άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό”, λέει ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) εκφράζοντας την ανάγκη του εμπορικού κόσμου να ανεβάσει ρολά ενόψει της εορταστικής αγοράς του Πάσχα για να καλύψει σταδιακά τη ζημιά της πανδημίας, που έφτασε τα 10 δισ. ευρώ συνολικά το 2020 ή 4,5 δισ. ευρώ ειδικά στο λιανεμπόριο.

Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε με θέμα “άνοιγμα της αγοράς, κανόνες και κόκκινες γραμμές”, επανήλθε στην ανάγκη θέσπισης στοχευμένων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας του κλάδου, όπως το πρόγραμμα που προωθείται στην εστίαση και τόνισε ότι το λιανεμπόριο μπορεί να γίνει “βαλβίδα” κοινωνικής και οικονομικής εκτόνωσης.

Στην κατεύθυνση ενός μοντέλου ανοίγματος της αγοράς από Δευτέρα, 5 Απριλίου, με επανεκκίνηση πρώτα μικρών καταστημάτων, για ένα μικρό πιλοτικό διάστημα, μέχρι μιας εβδομάδας, ώστε να δοκιμαστούν και νέα μέτρα, τοποθετήθηκαν επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Μάλιστα αυτή η πρόταση ασφαλούς επανεκκίνησης, βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του ΕΣΑ, με τον κ. Καφούνη να δηλώνει ότι η αγορά είναι ενιαία αλλά θα υποστηρίξει όποια πρόταση προκριθεί από τους λοιμοξιολόγους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες προκρίνουν ένα μοντέλο επανεκκίνησης με self test, ενισχυμένα μέτρα ατομικής προστασίας, sms με χρονικό περιορισμό και συστήματα απολύμανσης του αέρα στα καταστήματα, μείγμα μέτρων που μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα του λιανεμπορίου με ασφάλεια αντισταθμίζοντας ακόμη και την μικρή επιβάρυνση 6%, που προσθέσει στον δείκτη επαφών.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου του ΕΣΑ από τους Δ. Σαρηγιάννη, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, Πρόεδρο Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Θ. Βασιλακόπουλο, Καθηγητή Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τον εμβολιασμό και τον καλό καιρό μπορούμε να ελπίζουμε σε έξοδο από την κρίση σύμφωνα με τον κ. Σαριγιάννη, που σημείωσε ότι είναι ώρα να περάσουμε σε έναν άλλο τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αναφέρθηκε σε αύξηση κατά 25% του δείκτη επαφών, 30% της μεταδοτικότητας και 40% της επιρροής του καιρού. Όπως εξήγησε ο ρυθμός ενεργών επαφών είναι βασικός δείκτης ελέγχου της διασποράς. Κάθε δραστηριότητα έχει επίπτωση στην αύξηση αυτού του δείκτη αλλά ειδικά το λιανεμπόριο προσθέτει 6% και ειδικότερα το click away προσθέτει 4%. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη το ζητούμενο σήμερα είναι το μείγμα δραστηριοτήτων που μπορεί να ανοίξει ώστε να μην επιβαρυνθεί ο συγκεκριμένος δείκτης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το πώς μπορεί να αντισταθμιστεί ακόμη κι αυτό το μικρό ποσοστό επιβάρυνσης οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της τηλεργασίας ευρύτερα στην αγορά, σε πιο αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας από τους καταναλωτές αλλά και σε τοποθέτηση στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων ειδικού εξοπλισμού για την απολύμανση του αέρα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της μεταδοτικότητας οφείλεται στην αύξηση της κινητικότητας. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν αύξηση του συγχρωτισμού 60% στις πλατείες και 15% στα σπίτια. Τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών καταστημάτων σε πρώτη φάση, για μία εβδομάδα, ως πείραμα ώστε να προετοιμαστεί το μοντέλο λειτουργίας για το σύνολο της αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται η χρήση διπλών μασκών, μασκών υψηλής προστασίας, καθώς και υιοθέτηση μοντέλου αγορών με ραντεβού μέσω SMS στο 13032 και με χρονικό περιορισμό.

Το λιανεμπόριο δεν είναι ακίνδυνο αλλά έχει πολύ μικρότερο κίνδυνο από άλλους κλάδους, πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Εξαδάκτυλος, που συμμετέχει στη επιστημονική επιτροπή. Θεώρησε ότι το άνοιγμα της αγοράς αντιμετωπίζει την ανάγκη των νοικοκυριών και της οικονομίας και μίλησε για θέμα δημοκρατίας ως προς τις μικρές επιχειρήσεις που επιζητούν το άνοιγμα για να διατηρηθούν βιώσιμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v