Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική έξαρση στα έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η ΡΑΕ έχει δεχθεί συνολικά 98 αιτήσεις συνολικής ισχύος 8,213 MW. Μαζί με το έργο της Αμφιλοχίας που προωθείται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ισχύς ανεβαίνει σε 8,893 MW. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες της ρυθμιστικής αρχής.

Επενδυτική έξαρση στα έργα αποθήκευσης ενέργειας

Τεράστιο αποδεικνύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας για έργα αποθήκευσης ενέργειας, με δεδομένο ότι το μέλλον του ενεργειακού μετασχηματισμού συναρτάται άμεσα με τα συστήματα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας χθες στο webinar του ΙΕΝΕ, από το 2019 η Αρχή έχει δεχθεί συνολικά 98 αιτήσεις (μπαταρίες, υβριδικά, αντλησιοταμίευση), συνολικής ισχύος 8,213 MW, που μαζί με το έργο της Αμφιλοχίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέρχονται σε 8,893 MW. Μέχρι στιγμής, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδειες για το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων αυτών και εκκρεμούν προς εξέταση άλλα 34, συνολικής ισχύος 4,519 MW.

Ο κ. Δαγούμας έθεσε ως στρατηγικές προτεραιότητες για την αποθήκευση ενέργειας την παροχή κινήτρων για να καλυφθεί το «κενό» της οικονομικής βιωσιμότητας, τη συμπερίληψη των λύσεων αποθήκευσης στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επάρκεια ισχύος (ΕΣΕΚ) και στον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας (CRM), την αξιοποίηση των συστημάτων αυτών για να περιορισθούν επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να ενισχυθούν τα Δίκτυα, καθώς και τη χρηματοδότηση πιλοτικών έργων, όπως αυτά που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ σε Θήβα και Νάξο.

Στις προτεραιότητες, εξάλλου, του Ρυθμιστή είναι η συμμετοχή της αποθήκευσης στις αγορές του target model, κυρίως, για την παροχή ευελιξίας στην αγορά εξισορρόπησης και η διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα τιμολόγησης και μέτρησης.

Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ εξέδωσε τις πρώτες άδειες το 2011 για έργα αντλησιοταμίευσης, όπως της Αμφιλοχίας, στη βάση του πλαισίου για τις θερμικές μονάδες, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου για την αποθήκευση. Για να μην επιβαρύνονται οι επενδυτές, κρίθηκε ως ενδεδειγμένη προσέγγιση η αδειοδότηση των έργων όπως οι θερμικές μονάδες, γιατί με όρους αγοράς προσομοιάζουν με εικονική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Η Mytilineos

Στα έργα που ανέλαβε ο τομέας RSD (ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας) της Mytilineos αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Νίκος Παπαπέτρου. Ειδικότερα, έχει αναλάβει ως EPC πολλά έργα αποθήκευσης και υβριδικούς σταθμούς στη Μεγάλη Βρετανία από το 2017, σε συνεργασία με την Gresham House που ελέγχει το 40% της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας στη συγκεκριμένη χώρα. Με 300 MW και 400 MWh θεωρείται ο μεγαλύτερος EPC contractor στη Μ. Βρετανία.

Επίσης, έχει κατασκευάσει υβριδικό σταθμό 2,5 MW στην Ιταλία για λογαριασμό της ENI και έχει αναλάβει υβριδικά έργα αποθήκευσης σε Νιγηρία, Τυνησία και Πουέρτο Ρίκο, ισχύος πάνω από 30 MW. Το χαρτοφυλάκιο της μονάδας RSD της Mytilineos περιλαμβάνει έργα αναφοράς σε πέντε χώρες, συνολικής ισχύος 500 MW. Στην Ελλάδα διαθέτει pipeline 21 έργων, ισχύος 1,5 GW, με προστιθέμενη αξία για την Protergia.

Ο τομέας RSD της Mytilineos εξετάζει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, χώρες στις οποίες έχει αποκτήσει βαθιά τεχνογνωσία των αγορών τους.

Φιλόδοξοι στόχοι

Οι μορφές αποθήκευσης που θα «τρέξουν» αρχικά θα είναι της αντλησιοταμίευσης και των μπαταριών, μέχρι να μειωθεί το κόστος των διαθέσιμων νέων τεχνολογιών, επισήμανε ο καθηγητής των Οικονομικών της Ενέργειας στο ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Τα συστήματα αποθήκευσης βασισμένα στο υδρογόνο και στα συνθετικά καύσιμα (e fuels) θα ακολουθήσουν στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Η βέλτιστη ισχύς αποθηκευτικών συστημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα πρέπει να φθάσει το 2030 στα 3 GW, το 2040 στα 7 GW και το 2050 στα 12 GW.

Απώτερος στόχος είναι, όπως είπε, να φθάσουμε σε ένα «πακέτο» αποθήκευσης και ΑΠΕ, να εκτελείται από τον Διαχειριστή, να λειτουργεί στο πλαίσιο του target model ως διμερές συμβόλαιο και να έχει την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε κόστος απρόβλεπτων καταστάσεων και εξισορρόπησης.

Ο κ. Κάπρος υπέδειξε την ανάγκη να αποσαφηνιστούν για τη διαμόρφωση του πολιτικού και ρυθμιστικού πλαισίου:

  • Οι κατηγορίες τεχνολογιών αποθήκευσης στις σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, με δικαιώματα και υποχρεώσεις των επενδυτών.
  • Η διευκόλυνση της αδειοδότησης και η άρση περιορισμών και αντικινήτρων.
  • Η υποστήριξη των επενδύσεων μέσω φορολογικών κινήτρων και με «εργαλεία» που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση.
  • Να επιτραπεί στους Διαχειριστές να επενδύσουν σε μονάδες αποθήκευσης, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως υποδομές του Συστήματος, μέσω κοινοπραξιών με επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v