Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Αγκάθια στην αποδοχή του CRM από Βρυξέλλες βλέπει η ΡΑΕ

Τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία προσκρούει η πρόταση της Αθήνας για Μόνιμο Μηχανισμό ανέδειξε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η στάση του υπουργείου και τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Επιβεβαίωση του Euro2day.gr.

Ενέργεια: Αγκάθια στην αποδοχή του CRM από Βρυξέλλες βλέπει η ΡΑΕ

Τις δυσκολίες αποδοχής από την Κομισιόν, για λόγους ανταγωνισμού, ενός μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος έρχεται να επιβεβαιώσει η ΡΑΕ.

Το θέμα αυτό είχε αναδείξει το Εuro2day.gr, επισημαίνοντας τα εμπόδια και τις δυσχέρειες στις οποίες εκτιμάται ότι θα προσκρούσει η επικείμενη ελληνική πρόταση για την αντικατάσταση του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM), που έληξε στις 31/3/2021, με τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM).

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ήταν κατηγορηματικός: «Εχουν εγκριθεί στο παρελθόν πολλοί μηχανισμοί αποζημίωσης ισχύος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι αυτόματα μπορεί να εγκριθεί κάτι παρόμοιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν απαντηθούν πρώτα ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά, όπως ζητήματα μηχανισμού σπανιότητας, συμμετοχής όλων των τεχνολογιών, πώς τεκμηριώνεται ένας μηχανισμός ισχύος με τις στρατηγικές εφεδρείες».

Στην ουσία, η ΡΑΕ θέτει ζήτημα ενσωμάτωσης στην ελληνική ενεργειακή αγορά του Κανονισμού 943/2019 και της Οδηγίας 944/2019, υποδεικνύοντας για πρώτη φορά δημόσια την ανάγκη να συνδεθούν οι τρεις μηχανισμοί των οποίων την έγκριση αξιώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος από την Κομισιόν. Να υποβληθούν, με άλλα λόγια, ενιαία, αν θέλουμε να έχουν αποδοχή.

Για τους δύο από τους τρεις μηχανισμούς, ωστόσο, έχει υποβληθεί ήδη στην Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) σχετικός φάκελος τεκμηρίωσης από το ΥΠΕΝ και είναι σε εξέλιξη σχετικές διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται, κατ' αρχάς, για τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας (Strategic Reserve Mechanism), μέσω του οποίου ζητείται η αποζημίωση της ΔEΗ για τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατηρήσει σε εφεδρεία για όσο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ κρίνει απαραίτητη τη λειτουργία τους για την επάρκεια του Συστήματος. Κατά δεύτερον, το ΥΠΕΝ έχει αιτηθεί αποζημίωση για τη ΔEΗ, για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την απόσυρση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων και αντίστοιχων ορυχείων, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Αίτημα που «σκοντάφτει», ωστόσο, στην πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για την απόφαση της Γερμανίας να αποζημιώσει λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμά τους. Η Κομισιόν εγκαλεί τη Γερμανία για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο τρίτος μηχανισμός είναι ο CRM, για τον οποίο και πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί αυτόνομα στην Κομισιόν τον Ιούνιο. Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ουσιαστικά θα επιδιωχθεί προκοινοποίηση, καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί σχετική επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης, που θα το πλαισιώσει και είναι σε εξέλιξη.

Το τι θα αποφασίσει τελικά το ΥΠΕΝ μετά και τις δημοσιοποιημένες απόψεις της ΡΑΕ είναι ένα ερώτημα. Θα προβεί σε ανάκληση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί ήδη; Θα ετοιμαστεί νέα, ενιαία πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη και τα ζητήματα της αγοράς που έθιξε ο Ρυθμιστής, με νομοθετημένες, όμως, δεσμεύσεις, ώστε να έχει καλύτερη τύχη;

Αν συνυπολογίσει κανείς την ανάγκη ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία των δύο αναγκαίων Οδηγιών της Ε.Ε. που προαναφέρθηκαν και εφόσον τελικά ληφθεί πολιτική απόφαση να υπάρξει αλλαγή πλεύσης στο όλο θέμα, εκτιμάται ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για όλα αυτά «ανοίγει τη βεντάλια» αναμονής για νέο, μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος, με όποια μορφή κοινοποιηθεί και αξιωθεί και πάντα υπό την αίρεση της έγκρισης. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλάνε για το 2022 και οι απαισιόδοξες προσθέτουν ένα χρόνο ακόμη, δεδομένης και της γραφειοκρατικής δυσκαμψίας της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v