Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοχάρης: Στο 5 τοις χιλίοις η θετικότητα των τεστ στα σύνορα

Από τη Θεσσαλονίκη ο υπ. Τουρισμού υποσχέθηκε ότι σύντομα θα γίνονται δεκτά και rapid test για την είσοδο τουριστών. Ειδική λωρίδα για τους εμβολιασμένους στα σύνορα ζήτησε ο Α. Τζιτζικώστας.

Θεοχάρης: Στο 5 τοις χιλίοις η θετικότητα των τεστ στα σύνορα
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Μόλις στο 5 τοις χιλίοις βρίσκεται η συχνότητα των υγειονομικών ελέγχων που γίνονται στους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Είμαστε ασφαλείς», είπε για να προσθέσει πως «το άνοιγμα του τουρισμού δεν εισάγει κίνδυνο, είναι πραγματικά το σχέδιο πολύ καλά μετρημένο, αλλά κυρίως πολύ καλά υλοποιημένο».

Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη πως τις επόμενες μέρες, έπειτα από το πράσινο φως της υγειονομικής επιτροπής θα γίνονται δεκτά και τα τεστ αντιγόνου για την είσοδο των τουριστών. Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, καθώς το κόστος ενός PCR τεστ, που φτάνει τα 80 ευρώ ανά άτομο, αποτελεί έναν από τους βασικότερους ανασχετικούς παράγοντες για επίσκεψη στη χώρα μας, ειδικά των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες.

«Αυτό θα μειώσει ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι αναγνωρισμένο, αλλά έπρεπε για τις πρώτες μέρες να είμαστε πιο συντηρητικοί, που είναι το κόστος του τεστ PCR για να έρθει κάποιος από το εξωτερικό, αλλά ιδιαίτερα από τα Βαλκάνια, όπου το κόστος αυτό σε σχέση με το μέσο μισθό καταλαβαίνετε ότι είναι δυσανάλογο», είπε.

Ο υπουργός τουρισμού ανέφερε πως αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα, γι' αυτό ξεκίνησε τον μαραθώνιο των διεθνών επαφών του από τις χώρες οι οποίες τροφοδοτούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Πολωνία και η Ρωσία.

«Φέτος έχουμε αξιοποιήσει πολύ περισσότερα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας από ότι είχε γίνει πέρυσι. Φέτος είχαμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε πολύ περισσότερες πύλες και είμαστε εδώ συνεχώς, καθημερινά, σε μια προσπάθεια να επιλύσουμε ζητήματα και να επεκτείνουμε ωράρια, περιοχές και οτιδήποτε χρειάζεται. Θα το κάνουμε με κάθε δυνατό μέσο, σε συντονισμό φυσικά με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», είπε, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης του μηνύματος της τήρησης των μέτρων και του εμβολιασμού.

«Βλέπουμε τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων και ποσοστών εμβολιασμού ανά περιοχή. Πέφτουν τα κρούσματα όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά εμβολιασμού. Αυτό είναι ένα τεράστιο εργαλείο, ένα τεράστιο όπλο σε όλες τις συζητήσεις με τους travel agents με τους tour operators, με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις», κατέληξε.

Τζιτζικώστας: Ειδική λωρίδα για εμβολιασμένους στα σύνορα

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο τουρισμός είναι ο ένας από τους τρεις βασικότατους πυλώνες της οικονομίας και μάλιστα τα τελευταία τρία χρόνια είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών, ανέφερε ο περιφερειάρχης Απ.Τζιτζικώσας.

«Αυτό το μομέντουμ δεν πρόκειται και δεν θα αφήσουμε να χαθεί», τόνισε και ζήτησε τρία συγκεκριμένα μέτρα για την σωστότερη λειτουργία των μεθοριακών σταθμών, από τους οποίους διέρχεται ο οδικός τουρισμός.

  1. Να λειτουργούν όλοι οι διασυνοριακοί σταθμοί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
  2. Να υπάρχει ειδική λωρίδα για τους εμβολιασμένους για να μην καθυστερούν όσοι έχουν τα πιστοποιητικά από 1η Ιουλίου και μετά.
  3. Να αυξηθεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργούνται γρήγορα τεστ rapid ή άλλα στα σύνορα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

«Είναι πολύ σημαντικό να είναι απρόσκοπτη η είσοδος των τουριστών στη χώρα μας και στην περιοχή μας, ταυτόχρονα όμως και με ασφάλεια. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν πέρσι, να κρατήσουμε τα καλά και να προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v