Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECDC: Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς χωρίς τεστ

Οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στα κράτη-μέλη για τα αεροπορικά ταξίδια. Ποια είναι η εισήγηση για τα τεστ κορωνοϊού και τη χρήση μάσκας. Τα μέτρα προστασίας στα αεροδρόμια και η ανάγκη συντονισμού.

ECDC: Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς χωρίς τεστ

Οδηγίες προς τις χώρες-μέλη και τις αεροπορικές εταιρείες, για την ασφάλεια των επιβατών και προσωπικού από την Covid-19, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στο σχετικό πρωτόκολλο περιλαμβάνονται τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις ειδικών από το ECDC και την Ευρωπαϊκή Yπηρεσία Aσφάλειας Aεροπορίας (EASA), με σκοπό να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Λαμβάνονται υπόψη πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid (DCC), το ψηφιακό έντυπο εντοπισμού επιβατών (dPLF) και τις συστάσεις του Συμβουλίου για διεθνή ταξίδια και ελεύθερη κυκλοφορία. Παρουσιάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και άλλα μέτρα προσαρμοσμένα για κάθε στάδιο του ταξιδιού, καθώς και συστάσεις βάσει κινδύνου για μέτρα εισόδου για τις τρεις κατηγορίες ατόμων:

  • Πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
  • Άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες.
  • Άτομα που δεν εμβολιάστηκαν και δεν ανέκαμψαν από την Covid-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες.

Όπως αναφέρεται, οι υπεύθυνοι των χωρών πρέπει να θεωρήσουν ότι εμβολιασμένοι και άτομα που ανέρρωσαν από Covid-19 εντός των προηγούμενων 180 ημερών δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν σε καραντίνα, εφόσον:

  • Δεν προέρχονται από χώρες ή περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο και διαθέτουν τα μέσα πιστοποίησης.
  • Προέρχονται από τρίτες χώρες, με παρόμοια μέσα πιστοποίησης, τα οποία και διαθέτουν.
  • Κατ' εξαίρεση, για επιβάτες που προέρχονται από χώρες πολύ υψηλού κινδύνου ή περιοχές όπου δεν κυκλοφορούν μεταλλάξεις του ιού, μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο προορισμού.

Για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν αναρρώσει από την Covid-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες, προτείνεται αξιολόγηση βάσει του κινδύνου στην χώρα προέλευσης και σύμφωνα με τα ισχύοντα στη χώρα προέλευσης.

Οι συντάκτες του κειμένου τονίζουν πως στόχος είναι η διασφάλιση της υγείας, με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται αλληλεπικαλύψεις στους ελέγχους και καθυστερήσεις. Σε αυτή τη λογική, προτείνεται η χρήση της λογικής «μίας στάσης» και καλούνται οι χώρες να είναι καλά συντονισμένες και τα μέτρα δεν επιβάλλονται μονομερώς, ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των ταξιδιωτών.

Οι μάσκες

Συνιστάται αυστηρά η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου από όλους τους επιβάτες και τα άτομα στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος, από τη στιγμή που εισέρχονται στον τερματικό σταθμό έως ότου εξέλθουν από τον τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο προορισμού. Εξαίρεση για τη χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να ισχύσει κατά τη διάρκεια ελέγχων ασφαλείας ή ελέγχου ταυτότητας, σε παιδιά κάτω των 5 ετών, σε άτομα που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα για ιατρικούς λόγους (θα πρέπει να εξηγούνται), καθώς και για παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, για τα οποία υπάρχει κίνδυνος.

Ιατρικοί λόγοι που επιτρέπουν εξαιρέσεις από τη χρήση μάσκας προσώπου πρέπει να τεκμηριώνονται με ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από κατάλληλο ειδικό.

Τα μέτρα

Εκτός από τις μάσκες, προτείνεται η τήρηση μίας σειράς μέτρων, όπως φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των ατόμων που δεν ταξιδεύουν μαζί, όσο αυτό είναι εφικτό με βάση τις δυνατότητες του αεροδρομίου. Ζητείται, επίσης, η τήρηση της υγιεινής των χεριών και η τακτική απολύμανσή τους με σαπούνι ή αντισηπτικό. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υγιεινή της αναπνοής. Ο βήχας και το φτάρνισμα πρέπει να καλύπτονται με χαρτομάντιλο ή με διπλωμένο τον αγκώνα, ακόμη και όταν υπάρχει μάσκα. Πρέπει να αποφεύγεται το άγγιγμα επιφανειών στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος.

Η ενημέρωση

Οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται τακτικά μέσω οπτικοακουστικών μηνυμάτων, καθώς και με άλλα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που ισχύουν σε διάφορες περιοχές του αεροδρομίου και του αεροσκάφους, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους. Θα πρέπει, δε, να ενημερώνονται για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.

Οι επιβάτες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα, δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, στην καμπίνα του αεροσκάφους ή να αποβιβάζονται. Εάν το συμβάν πραγματοποιηθεί κατά την πτήση, πρέπει να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τον χειρισμό περιπτώσεων απείθειας. Εάν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης ή την υγεία των άλλων επιβατών και του πληρώματος, ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες από τις τοπικές αρχές στο αεροδρόμιο προορισμού.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v