Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους θεσμούς η νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη, στο τραπέζι και ο μειωμένος ΦΠΑ

Η νέα ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας στο επίκεντρο της 11ης αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα. Ανοίγει η βεντάλια των οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν. Στο τραπέζι και η μονιμοποίηση μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων.

Στους θεσμούς η νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη, στο τραπέζι και ο μειωμένος ΦΠΑ

Φορολογική ατζέντα με αιχμή τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο, θέτει το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης που ξεκινάει σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθούν ο δημοσιονομικός λογαριασμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, η πορεία του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Το καυτό και επείγον θέμα για το υπουργείο Οικονομικών είναι η έγκριση του νέου σχεδίου διακανονισμού των κορωνοχρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72 και αναβίωση των 100 ή 120 δόσεων, με στόχο να δοθούν «ταμειακές ανάσες» στους πληττόμενους και να αποφευχθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται αισιόδοξα ότι οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για τη ρύθμιση και μάλιστα δεν αποκλείουν οι λεπτομέρειες του σχήματος με τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τους δικαιούχους να ανακοινωθούν ακόμα και εντός του μήνα, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης όπως η κάλυψη πάγιων δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από σήμερα.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς η τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών κινείται σε δύο άξονες: εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή και περισσότερες δόσεις που θα μπορούσαν να φθάσουν τις 72 με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022 και αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις από τομ Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Επίσης προβλέπει το «άνοιγμα της βεντάλιας» για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ και έμειναν απλήρωτες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν:

- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

- Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Κεντρική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολυνθούν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δημόσιο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει ο Γολγοθάς καθώς θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς τα ταμεία της Εφορίας ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 φθάνουν στα 2,33 δισ. ευρώ

Πέραν της ρύθμισης, στο τραπέζι με τους δανειστές θα βρεθεί η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο, εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει στους θεσμούς το σχέδιο για τον δραστικό περιορισμό της μαύρης τρύπας το επόμενο έτος και τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης και της ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ για μία ακόμα φορά θα δεσμευτεί για την ταχεία εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών συντάξεων.

Πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα καθώς ένα νέο κύμα περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της αγοράς θα διογκώσει το κόστος για τη στήριξη της οικονομίας, ανεβάζοντας το έλλειμμα πάνω από τα 17 δισ. ευρώ και το πρωτογενούς έλλειμμα πάνω από το 7,1% του ΑΕΠ, που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ θα προκαλέσει πλήγμα στην ανάπτυξη σε μία κρίσιμη συγκυρία για το πέρασμα της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v