Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κλείνει η εκκρεμότητα με τα βιομηχανικά τιμολόγια

Εως τα τέλη του μήνα η νέα διετής συμφωνία με τους βιομηχανικούς πελάτες της Επιχείρησης. Προβλέπει αυξήσεις 20% στο ανταγωνιστικό σκέλος. Στόχος της Επιχείρησης η κυμαινόμενη τιμή χρέωσης από το 2023.

ΔΕΗ: Κλείνει η εκκρεμότητα με τα βιομηχανικά τιμολόγια

Μετά τη συμφωνία με την Αλουμίνιον της Mytilineos, η ΔΕΗ βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και με τους υπόλοιπους βιομηχανικούς πελάτες της, για την οριστικοποίηση των νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι «τα χέρια θα δοθούν» μέχρι τέλη του μηνός. Και η πλευρά της βιομηχανίας επιδιώκει να μπει τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα, με δεδομένο ότι οι προηγούμενες συμβάσεις, 3ετούς διάρκειας, έληξαν το 2020. Καθώς, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, χωρίς τον υπολογισμό του κόστους ενέργειας, δημιουργείται αβεβαιότητα για οποιοδήποτε αναπτυξιακό πλάνο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τα νέα συμβόλαια θα είναι διετούς διάρκειας, για το 2021-2022 και θα περιλαμβάνουν αυξήσεις της τάξης του 20% στο ανταγωνιστικό σκέλος.

Από το 2023, στόχος της ΔEΗ είναι να μην υπάρχει σταθερή τιμή χρέωσης αλλά κυμαινόμενη, που θα συνδέεται με τη μεσοσταθμική μηνιαία τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με άλλα λόγια, θα συναρτάται με το χονδρεμπορικό κόστος. Και γι' αυτό θα υπάρχει ρητή αναφορά στις συμβάσεις που θα έρθουν προς υπογραφή, οπότε οι βιομηχανικοί πελάτες της θα κληθούν να δεσμευθούν και να αποδεχθούν το καθεστώς που θα ισχύσει στην τιμολόγηση της ενέργειας σε δύο χρόνια. Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη γίνονται σε αυτή τη βάση.

Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών δεν κρίνεται ανέφελο για τα προηγούμενα βιομηχανικά τιμολόγια. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι συμβάσεις 2018-2020 υπογράφηκαν τελικά το 2019, με μια αύξηση 10%, ενώ υπάρχει βιομηχανικός πελάτης της ΔEΗ που υπέγραψε τη δική του σύμβαση φέτος το Πάσχα.

Στην κατηγορία αυτών των συμβάσεων περιλαμβάνονται βιομηχανίες όχι μόνον της υψηλής τάσης αλλά και της μέσης τάσης. Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, 16 εργοστάσια άφησαν πέρυσι τη ΔEΗ και στράφηκαν σε εναλλακτικούς προμηθευτές, καθώς θεώρησαν υπερβολική την αύξηση στα βιομηχανικά τιμολόγια της μέσης τάσης, ενώ το ίδιο έκαναν και δύο βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Ωστόσο, η διαρκώς, φέτος, ανοδική τάση των χονδρεμπορικών τιμών που μετακυλίεται μέσω ρητρών στα τιμολόγια ιδιωτών προμηθευτών υποχρέωσε βιομηχανίες της μέσης τάσης, από τον Ιούνιο, να αρχίσουν να επιστρέφουν στη ΔEΗ, ανάμεσά τους και η μία από τις δύο βιομηχανίες υψηλής τάσης.

Σε ό,τι έχει να κάνει, πάντως, με την προοπτική από το 2023 συμφωνιών PPAs και για τη βιομηχανία, που καλείται να αντιμετωπίσει σε δύο χρόνια τα κυμαινόμενα τιμολόγια, επί του παρόντος, τηρείται στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας, με το επιχείρημα ότι δεν είναι γνωστοί ακόμη οι κανόνες και οι όροι παρόμοιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v