Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εστίαση: Αίρονται τα μέτρα στήριξης, στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Χρήστος Σταϊκούρας και επιχειρηματίες της εστίασης. Κανονικά η πληρωμή ενοικίων τον Ιούλιο. Ζήτημα επιβίωσης θέτει ο κλάδος, τι ζητά από το οικονομικό επιτελείο. Τα τρία «σωσίβια».

Εστίαση: Αίρονται τα μέτρα στήριξης, στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες

Τέλος λέει το υπουργείο Οικονομικών στα μέτρα στήριξης για την εστίαση, που μένει με τρία εργαλεία: το πρόγραμμα επανεκκίνησης, τις επιδοτήσεις δόσεων δανείων του προγράμματος «Γέφυρα» και το μέτρο για την επιδότηση πάγιων δαπανών.

Αν και επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα παραπάνω έγιναν σαφή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μάλιστα σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου χθες, είπε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τον Ιούνιο δείχνουν ότι ο κλάδος εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις και από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αυτό μάς μεταφέρει ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά.

Αν και τα στοιχεία των επιχειρηματικών φορέων αναφέρουν διψήφια πτώση πωλήσεων στον κλάδο, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί εν μέσω αβεβαιοτήτων για την έκβαση της τουριστικής περιόδου και την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας επιμένει ότι οι επιδόσεις της εστίασης δεν δικαιολογούν περαιτέρω στήριξη. Οπότε δεν συζητείται παράταση στα ευεργετικά μέτρα που αφορούν στην απασχόληση και την επιδότηση ενοικίων. Πρακτικά τα ενοίκια του Ιουλίου θα πληρωθούν κανονικά. Μάλιστα ο υπουργός φέρεται να αστειεύτηκε σημειώνοντας ότι κακώς δόθηκε η επιδότηση τον Ιούνιο, ενώ φέρεται να επικαλέστηκε και τη διεθνή πρακτική στο αίτημα του κλάδου για «πάγωμα» των εξώσεων, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Γαλλίας. Όπως εξήγησε, στη Γαλλία υιοθετούν «πάγωμα» εξώσεων αλλά δεν πήραν απαλλαγή από ενοίκια.

Αν και μεγάλη μερίδα της αγοράς, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στις κυβερνητικές πολιτικές, η παραπάνω στάση προκάλεσε δυσφορία. Ορισμένοι δε την απέδιδαν στην καλύτερη συμφωνία που πέτυχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα φάση λειτουργίας της αγοράς.

Ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων τόσο οι μικρές επιχειρήσεις -που ήδη βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, ακόμη και όσο ήταν σε ισχύ η επιδότηση ενοικίων και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας- όσο και μεγάλα σήματα της αγοράς, με κλειστά καταστήματα, είτε διότι δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε διότι έχουν παρουσία σε κλειστά εμπορικά κέντρα. Θεωρείται παράδοξο από τους επιχειρηματίες να ζητείται από αυτές τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν από 15 Ιουλίου επαναφέροντας εργαζόμενους και κάνοντας προμήθειες και στο τέλος του μήνα να είναι σε θέση να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς και άλλες υποχρεώσεις. Σχετικό αίτημα προέβαλε ο κ. Λιάρος, ο οποίος όπως τονίζει, δεν είχε μαξιμαλιστική προσέγγιση στο θέμα αλλά στοχευμένη, διεκδικώντας στήριξη γι’ αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν απώλειες πάνω από 30%.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το πρόγραμμα επανεκκίνησης ΕΣΠΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, έχει αρχίσει να πληρώνει αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντική αλλαγή στη ρευστότητα της αγοράς, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, λόγω της φύσης του μηχανισμού.

Πλέον, οι φορείς της αγοράς εστίασης τελούν εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σε αυτή τη φάση, διατηρούν συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ειδικότερα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για την ανάπτυξη του ψηφιακού μηχανισμού ελέγχου των πιστοποιητικών Covid των πελατών μετά τις 15/7. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται ένα σύστημα απλό και εύχρηστο, με τρεις ενδείξεις, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο, ανάλογα με την κατάσταση προστασίας του πελάτη έναντι του ιού.

Σημειώνεται εν κατακλείδι ότι τα αιτήματα των φορέων της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά. Σύμφωνα με σχετική επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στον πρωθυπουργό και στα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, συνοψίζονται σε:

1. Επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2. Μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

3. Επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4. Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης - Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη.

5. Δημιουργία επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα.

6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως στη δυναμικότητα, δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Για στοχοποίηση μιλά η ΠΟΕΣΕ

Εντωμεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αγορά το ποινολόγιο που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην αγορά εστίασης. 

Η ΠΟΕΣΕ, σε επιστολή που απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζει προκλητική παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (πρόστιμα 2.000-10.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 7, 15 ή 60 ημέρες), με σκοπό δια της στοχοποίησης του κλάδου να μετακυλιστούν ευθύνες. Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο σημείο που λέει «Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η νέα παράβαση».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, προκαλείται εύλογα αγανάκτηση στον κλάδο της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, για την αρνητική διαφοροποίηση και δημόσια έκθεσή του, με υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων εστίασης, που έχει υποστεί τόσα αλλά συνεχίζει την προσπάθεια.

«Η στοχοποίηση του κλάδου μας και η καταπάτηση της εκ του Συντάγματος υποχρέωσης της κυβέρνησης να νομοθετεί με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, έναντι των πολιτών της, χωρίς αδικαιολόγητες αρνητικές εξαιρέσεις, είμαστε βέβαιοι ότι σας βρίσκει αντίθετους. Ζητούμε ίση μεταχείριση. Σας παρακαλούμε για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης, που υποτιμά την προσωπικότητα κάθε συναδέλφου ως πολίτη της χώρας μας», υπογραμμίζει στη επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v