Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται παρέμβαση ΡΑΕ για τις ρήτρες στα τιμολόγια ρεύματος

Διεθνείς παράγοντες και ο καύσωνας φταίνε για τις αυξημένες χονδρεμπορικές τιμές, που οδηγούν σε αυξήσεις και στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, σημειώνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ. Νέα πρόταση για τις ρήτρες.

Ερχεται παρέμβαση ΡΑΕ για τις ρήτρες στα τιμολόγια ρεύματος

Σε διεθνείς παράγοντες αποδίδει σε μεγάλο βαθμό η ΡΑΕ την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών, που συνεπάγονται σημαντικές επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές. Το τελευταίο διάστημα, η αύξηση αυτή μεγεθύνθηκε λόγω του καύσωνα, που εκτόξευσε τη ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ρυθμιστής προτίθεται να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση διαφάνειας στις ρήτρες που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια, με στόχο να αποφεύγονται μεγάλες αυξομειώσεις σε βάρος των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, στο ενεργειακό συνέδριο της Κρήτης χθες, μίλησε για ραγδαία, εντυπωσιακή αύξηση των διεθνών τιμών σε commodities, φυσικό αέριο και CO2, που επιδρούν στις τιμές του ηλεκτρισμού και επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή.

Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του target model, είπε ο ίδιος, η Ελλάδα ήταν μόνιμα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ τώρα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο, μία μονάδα επάνω. «Είμαστε -5 μονάδες από την Ιταλία και αρκετά πάνω από τη Γερμανία. Άρα, έχουμε σύγκλιση τιμών, κάτι το οποίο κρίνεται θετικό για την αγορά», υποστήριξε.

Αυτό που συμβαίνει με την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών οφείλεται, κατά βάση, σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, στις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου και των εκπομπών ρύπων CO2. «Αυτά τα market fundamentals δικαιολογούν τις αυξήσεις», είπε ο κ. Δαγούμας, παραθέτοντας στοιχεία για τις τρέχουσες τιμές της Προημερήσιας Αγοράς, με βάση τις οποίες η Ελλάδα είναι χαμηλότερα από την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες, με τις διαφορές να αποδίδονται στον καύσωνα.

Η ΡΑΕ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών της Αγοράς Εξισορρόπησης και όπως είπε ο κ. Δαγούμας, «θα απαντηθούν τυχόν ανεπάρκειες και συμπεριφορές, εφόσον τεκμηριώνονται».

Τα market fundamentals είχαν επίπτωση και στην αυξομείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρισμού. Πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ήταν στα 40 ευρώ/MWh και τώρα εκτοξεύθηκε στα 90-100 ευρώ/MWh. Με δεδομένες τις αντιδράσεις των καταναλωτών για την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, ο Ρυθμιστής θα προχωρήσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση για τις ρήτρες, καταθέτοντας μια νέα πρόταση στην αγορά.

«Δεν έχουμε κουλτούρα τιμωρητική, συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, θέλουμε, όμως, να βρούμε μια νέα συμφωνία, με καθαρούς κανόνες και διαφάνεια, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και της αγοράς».

Στα τέλη Ιουλίου, εξάλλου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα γίνει και ημερίδα για το market reform plan που ετοιμάζει ο Ρυθμιστής και το οποίο θα προβλέπει αλλαγές κυρίως στην Αγορά Εξισορρόπησης, αλλά όχι μόνον. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, είναι αδιαπραγμάτευτο», είπε ο κ. Δαγούμας.

CRM και νέες επενδύσεις

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, η διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έφθασε στο peak για κάποιες ώρες. Οι ΑΠΕ, λόγω των καιρικών συνθηκών, είχαν μικρή συμμετοχή, από το σύνηθες του 33% μειώθηκε στο 23%. Τα δεδομένα αυτά στο ενεργειακό μείγμα, κατά τον Ρυθμιστή, σε συνδυασμό με την απομείωση της λιγνιτικής ισχύος, δημιουργούν την ανάγκη για νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την αποθήκευση, με «εργαλείο» προσέλκυσης έναν μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος (CRM).

Ανάπτυξη ΑΠΕ

Νούμερα με τα οποία καταδεικνύεται το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας παρέθεσε ο Ρυθμιστής. Μέχρι σήμερα, η Αρχή έχει εκδώσει βεβαιώσεις παραγωγού για νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 82 GW, ενώ υπό αξιολόγηση είναι και άλλα 30 GW. Από τα 82 GW, τα 50 GW αφορούν σε φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα σε αιολικά. Εκτίμηση της ΡΑΕ είναι ότι από την ισχύ αυτή μόνον το 10-20% τελικά θα προχωρήσει προς υλοποίηση.

Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ στη χώρα ανέρχεται σε 8 GW, από τα οποία τα 283 MW είναι στην Κρήτη, σε σύνολο 430 MW ΑΠΕ σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά αποκλιμακώνονται σημαντικά, ενώ στα αιολικά με χαμηλότερους ρυθμούς. «Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΠΕ εισέρχονται στην αγορά με όρους οικονομίας και όχι επιδοτήσεων», είπε ο κ. Δαγούμας. «Θα κάνουμε το παν για να μειωθούν οι τιμές ακόμη περισσότερο».

Εργαλείο παραπόνων

Η ΡΑΕ ετοιμάζει ένα ακόμη εργαλείο για τους καταναλωτές. Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της τυχόν παράπονα για την προμήθεια ρεύματος. Το πιλοτικό εργαλείο έχει σταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις τους και να λάβει την οριστική μορφή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v