Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Κυβέρνησης - Φαρμακοβιομηχανίας για το clawback

Το clawback στο retail για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 793 εκατ. ευρώ, στα φάρμακα 1Α του ΕΟΠΥΥ στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ το νοσοκομειακό θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία Κυβέρνησης - Φαρμακοβιομηχανίας για το clawback

Προς τη σωστή κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση, προκαλώντας την ανάλογη ικανοποίηση στις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς με τις αποφάσεις που έλαβε η πρώτη, όλα δείχνουν ότι το 2020 οι εταιρείες θα πληρώσουν χαμηλότερο clawback, η επιβολή του οποίου κατά γενική ομολογία ακύρωνε ή πάγωνε την όποια αναπτυξιακή προοπτική.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Iatronet, για το 2020, το clawback στο retail θα διαμορφωθεί στα 793 εκατ. ευρώ, στα φάρμακα 1Α του ΕΟΠΥΥ στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ το νοσοκομειακό θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Πώς συνέβη αυτή η μείωση;

Παράγοντες από τον χώρο του φαρμάκου μάς ανέφεραν ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό πέρυσι αφαιρέθηκε το κονδύλι των εμβολίων, που είναι 165 εκατ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό με επιπλέον κονδύλια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Φέτος δε αφαιρέθηκε από τον προϋπολογισμό η δαπάνη για τις ηπαρίνες, που εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Το μέλλον και η συμφωνία

Φαίνεται, όπως μας λένε στελέχη της αγοράς, ότι αποδίδουν κάποιοι κλειστοί προϋπολογισμοί, όπου πλέον το clawback το πληρώνουν τα προϊόντα που συμμετέχουν σε αυτό. Και βέβαια υπάρχουν πάνω από 120 συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για Καινοτόμες θεραπείες με σημαντικές εκπτώσεις, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 25%. Γενικά, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, οι Καινοτόμες θεραπείες που μπαίνουν στην αγορά δεν επιφέρουν αύξηση της δαπάνης, γιατί μπαίνουν με τιμές παραπλήσιες με αυτές που έχουν οι θεραπείες οι οποίες συμμετέχουν στη λίστα...

Η συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο φάρμακο είναι ότι για το 2021, το clawback δεν θα υπερβαίνει το αντίστοιχο που πλήρωσε ο κλάδος το 2019 ή το 2020. Αυτό για να συμβεί, χρειάζεται συνυπευθυνότητα της Πολιτείας και των φορέων και βεβαίως να οριστούν ακριβώς τα όρια του clawback.

Ναι στον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις

Ο συμψηφισμός του clawback με τις επενδύσεις σαφώς και δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως τόνισαν και στελέχη της τελευταίας στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Ηδη, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, χαρακτηρίζοντας ως αναπτυξιακό clawback τον συμψηφισμό που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ανακοίνωσε τον Μάιο τη δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, 29 νέων μονάδων παραγωγής και 17 νέων ερευνητικών τμημάτων στη χώρα, ύψους 600 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, με πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ, καθώς και τη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.

Μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε το 2020 έδειξε ότι για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v