Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανεξετάζεται η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

«Δεν θα υπάρξει καμία βεβιασμένη κίνηση», δηλώνουν αρμόδιες πηγές στη σκιά των εξελίξεων. Ο πονοκέφαλος του κόστους για τη ΔΕΗ και η πίεση για λύσεις από τις Βρυξέλλες. Η επάρκεια ισχύος και η αναμονή για τις νέες μονάδες.

Επανεξετάζεται η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Ο παρατεταμένος καύσωνας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές, οδηγούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε επανεξέταση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες de facto συνέβαλαν στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των κρίσιμων ημερών.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι έχει καταστεί πλέον κοινή αντίληψη όλων των αρμοδίων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας, να μην μείνει η χώρα χωρίς επάρκεια ισχύος έως ότου ενταχθούν στο Σύστημα νέες μονάδες. «Δεν θα υπάρξει καμία βεβιασμένη κίνηση», τονίστηκε χαρακτηριστικά από αρμόδια πηγή. Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς τα λιγνιτικά εργοστάσια συνεπάγονται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, οι προσπάθειες εστιάζονται στην εξασφάλιση όσο το δυνατό πιο σύντομα από τις Βρυξέλλες του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας.

Σύμφωνα με κείμενο του ΑΔΜΗΕ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση της νέας μελέτης επάρκειας ισχύος για την περίοδο 2022-2031, στο βασικό σενάριο που στηρίζεται στην επίσημη ενημέρωση από τη ΔΕΗ, «σβήνει» στα τέλη Αυγούστου λιγνιτική ισχύς περί τα 2000 MW, ενώ η Μεγαλόπολη ΙΙΙ (255 MW) τέθηκε εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσε τους τελευταίους εννέα μήνες. Ειδικότερα, αποσύρονται και οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου, η Μεγαλόπολη IV και η Μελίτη, συνολικής ισχύος 2001 MW.

Ωστόσο, η ένταξη νέων μονάδων ξεκινά έναν χρόνο μετά. Πιο συγκεκριμένα, η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos, στον Άγιο Νικόλαο, Βοιωτίας, 825 MW, θα εισέλθει στο Σύστημα την 1η Σεπτεμβρίου 2022, με τη δοκιμαστική λειτουργία της να ξεκινά στα τέλη του έτους. Η Πτολεμαΐδα V, της ΔΕΗ, θα συνδεθεί, ως λιγνιτική, καταρχήν, την 1/1/2023, θα λειτουργήσει έτσι ως τα τέλη του 2024, οπότε και θα αποσυρθεί για να δοθεί χρόνος να μετατραπεί σε φυσικού αερίου 1000 MW και να δώσει ξανά ισχύ στο Σύστημα από 1/1/2026. Προβλέπεται ενίσχυση και από νέα υδροηλεκτρικά έργα, με πρώτο το Μετσοβίτικο με 29 MW, από 1/1/2025, της Μεσοχώρας, με 160 MW από 1/1/2026 και το Αυλάκι με 83 MW από 1/1/2028.

Η ορατή ανάγκη κάλυψης της ζήτησης στις ημέρες του καύσωνα ανάγκασε τον ΑΔΜΗΕ να απευθυνθεί στη ΔΕΗ και να ζητήσει την επαναλειτουργία της Μεγαλόπολη ΙΙΙ, πράγμα που έγινε σε χρόνο-ρεκόρ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει περιβαλλοντικούς περιορισμούς και υποχρεούται να λειτουργεί μόνον 120 ώρες το χρόνο, υπό έκτακτες συνθήκες, γιατί δεν διαθέτει μονάδα αποθείωσης. Όμως, για να μην απειληθεί η επάρκεια του Συστήματος επιστρατεύθηκε και η Μεγαλόπολη III, λειτουργώντας επιπλέον ώρες από αυτές που της επιτρέπεται. Για την εξαίρεση αυτή, που υπαγορεύθηκε από ακραίες συνθήκες, θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να είναι καλυμμένη και η ΔΕΗ. Η Μεγαλόπολη ΙΙΙ «έσβησε» ξανά χθες το απόγευμα, διότι δεν υφίσταται πλέον ανάγκη για πρόσθετη ισχύ.

Ωστόσο, το πρόβλημα της επάρκειας και της ασφάλειας του Συστήματος είναι υπαρκτό, με δεδομένη πια την κλιματική κρίση που δημιουργεί τις ακραίες συνθήκες που ζήσαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν μπορεί, συνεπώς, να υπάρξει «τρύπα» στο Σύστημα πάνω από 2000 MW και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο διάστημα.

Για το λόγο αυτό, μέχρι να είναι έτοιμες νέες συμβατικές μονάδες, κρίνεται απαραίτητο να τεθούν σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, έτοιμες να συνδράμουν με ισχύ όταν χρειαστεί.

Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο και η λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου V, οπότε ολοκληρώνονται τότε οι εργασίες υγρής αποθείωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v