Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκρέκας: Επιβάρυνση έως 3 ευρώ για καταναλώσεις έως 600 Kwh

Τα μέτρα αφορούν σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, ΔΕΗ και ιδιώτες, θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο και θα καλύπτουν τις καταναλώσεις από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Οι έμμεσοι υπαινιγμοί για την αγορά λιανικής.

Σκρέκας: Επιβάρυνση έως 3 ευρώ για καταναλώσεις έως 600 Kwh

Έμμεσους υπαινιγμούς για μη ανταγωνιστική λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καλύπτοντας, παράλληλα, πλήρως τη ΔΕΗ για την εφαρμοζόμενη εμπορική πολιτική της.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr, εάν διαγράφεται ο κίνδυνος να βρεθεί υπόλογη η ΔEΗ ενώπιον της Κομισιόν και της Γ.Δ. Ανταγωνισμού για την αύξηση του μεριδίου της στη λιανική αγορά λόγω των ενισχυμένων εκπτώσεων που μπορεί να προσφέρει, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των υψηλών ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν όφειλε να το μειώσει κάτω από το 50% ως το 2019, απάντησε: «Η ΔEΗ δεν μπορεί να είναι υπόλογη για τίποτε που δεν προέρχεται από αθέμιτες πρακτικές. Όσο η ΔEΗ -κι αυτό το κάνει- εφαρμόζει και λειτουργεί υπό το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών και του δικαίου του ανταγωνισμού, δεν έχει κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε την πρόσφατη έγκριση από την Κομισιόν για το antitrust, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε ανταγωνιστικές εταιρείες της ΔEΗ, όπως είπε, να έχουν πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή, ώστε «να αγοράζουν στην προθεσμιακή αγορά πακέτο ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσδιορίζονται από την ενδοημερήσια αγορά και το χρηματιστήριο, για να μπορούν να ελκύουν μερίδιο αγοράς».

Δίνοντας έμφαση στις χονδρεμπορικές τιμές, υποστήριξε ότι «έχουν περάσει κι άλλα τρίμηνα, με άλλες τιμές, με άλλα margins, μη βλέπετε τη φωτογραφία της στιγμής. Δεν ζητάμε από κανέναν να πουλήσει με τρόπο που τον κάνει μη βιώσιμο. Θα πρέπει όμως όλοι να συνυπολογίζουν πώς πηγαίνουν οι αγορές, πώς πηγαίνουν οι χονδρεμπορικές τιμές και ανάλογα να εφαρμόζουν εμπορικές πολιτικές που να είναι και ελκυστικές και βιώσιμες. Υπήρχαν και άλλα τρίμηνα που ήταν πολύ πιο φθηνές οι χονδρεμπορικές τιμές και διαφορετικά τα μερίδια αγοράς».

Εστιάζοντας στους καταναλωτές, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε τις καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές. Εμάς η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τους καταναλωτές και βέβαια να προστατεύσουμε και την αγορά. Να λειτουργεί σωστά, με δυνατές εταιρείες, για να μπορούν τελικά να έχουν ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στις ανάγκες των καταναλωτών και να είναι έρμαια στις παροδικές εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργούνται. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουν σε αυτό».

Λίγο πριν, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, απέρριψε κατηγορηματικά τη στήριξη του δημοσίου προς τη ΔEΗ και τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης αγοράς. «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητές του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρεία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».

Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε την πολιτική στήριξης για τη μείωση της επιβάρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών της χαμηλής τάσης από τα φουσκωμένα τιμολόγια ρεύματος, παρουσιάζοντας τιμολόγια της ΔΕH από τα οποία προκύπτει, όπως είπε, ότι η τελική επιβάρυνση για καταναλώσεις έως 600 Kwh θα περιοριστεί σε 1,5-3 ευρώ. Η επιδότηση μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 9 ευρώ μηνιαίως και θα αφορά τις πρώτες 300 Kwh κατανάλωσης. Η ΔEΗ με τις εκπτώσεις που δίνει, θα συμβάλει με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ.

Τα μέτρα αφορούν σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, ΔΕH και ιδιώτες, θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο και θα καλύπτουν τις καταναλώσεις από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Ο καταναλωτής θα δει την επιδότηση των 9 ευρώ απευθείας στο τιμολόγιο που θα πάρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v