Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλές πληρότητες και τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου σε επίπεδο πληρότητας κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το διάστημα 14 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου. Οι ενδείξεις για τον Οκτώβριο και τα… τελευταία έσοδα της χρονιάς.

Υψηλές πληρότητες και τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο

Με μέση πληρότητα που διαμορφώθηκε περίπου στο 63,6% για τα ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά και μέση τιμή στα 93 ευρώ ολοκληρώθηκαν οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Την εβδομάδα 13/9-19/9, η μέση πληρότητα έφτασε το 63,3% για τα ανοιχτά ξενοδοχεία και το 60,6% για το σύνολο των ξενοδοχείων, ενώ η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου διαμορφώθηκε στα 90 ευρώ, με τον μέσο αριθμό κρατήσεων ανά ξενοδοχείο να ανέρχεται σε 20. Συγκεκριμένα για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, η πληρότητα ανήλθε στο 57%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εποχικής λειτουργίας μονάδες διαμορφώθηκε στο 66%.

Η εικόνα του Σεπτεμβρίου

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν προσέγγισε το 64%, ωστόσο, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε μικρή μείωση και διαμορφώθηκε στο 63,3%, διατηρώντας πάντως τη δυναμική του πρώτου μήνα του φθινοπώρου. Δυναμική που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος, σε επίπεδο πληρότητας, κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το διάστημα 14 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου, κατά το οποίο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 59%, δείχνοντας και τη φετινή τάση των ταξιδιωτών να παρατείνουν ή και να μεταφέρουν -λόγω της πανδημίας και της πορείας των εμβολιασμών- τις διακοπές τους για το φθινόπωρο.

Η μέση τιμή διάθεσης από τα 98 ευρώ τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 90 ευρώ. Ωστόσο, η μέση τιμή των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας. Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή για τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία ανήλθε σε 106 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή στα συνεχούς λειτουργίας διαμορφώθηκε στα 73 ευρώ.

Ο Αύγουστος, το γερό «χαρτί» του ελληνικού τουρισμού, έκλεισε με τη μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία να είναι στο 77%. Η τουριστική κίνηση έφτασε στο peak της τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, από τις 9 έως τις 15 του μήνα, όταν και η πληρότητα των μονάδων ξεπέρασε οριακά το 80%. Η μεγαλύτερη τιμή διάθεσης καταγράφηκε ωστόσο την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου, όταν και έφτασε για τα συνεχούς λειτουργίας τα 78 ευρώ και για τα εποχικής τα 134 ευρώ.

Οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο

Ικανοποιητική είναι, την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τον Οκτώβριο, με περισσότερες από 1,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις να έχουν προγραμματιστεί για τους προορισμούς πρώτης γραμμής της χώρας μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Η πλειονότητα των αεροπορικών θέσεων έχει προγραμματιστεί για την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πληρότητα στα μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς κυμαίνεται βάσει των κρατήσεων στο 40%-50% και βαίνει μειούμενη προς το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v