Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακλόγλου: Διπλάσιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο για τους ευάλωτους

Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας για το νέο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, το «Πρώτο Ένσημο» που αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2022 και αφορά τα άτομα 18-29 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Τσακλόγλου: Διπλάσιο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο για τους ευάλωτους

«Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας απρόσμενα θετικός δημοσιονομικός χώρος και τον μήνα Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα, σαν ένα κοινωνικό μέρισμα προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αυτούς που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Όσο αφορά στο νέο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, το «Πρώτο Ένσημο» που αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2022 και αφορά τα άτομα 18-29 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ουσιαστικά επιδοτεί την απασχόληση αυτών των ατόμων, με ένα κομμάτι να πηγαίνει στους εργοδότες και ένα στους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Ένα θλιβερό προνόμιο που είχε η χώρα μας και η Ισπανία όλη την τελευταία δεκαετία ήταν ότι ανταγωνιζόμασταν ποιος θα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. Επιπρόσθετα στα χρόνια της πανδημικής κρίσης η μεγάλη προσπάθεια ήταν όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στις άλλες χώρες, η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η έμφαση δεν δινόταν στα άτομα που έμπαιναν στην αγορά εργασίας και ουσιαστικά πήγαιναν απευθείας στην δεξαμενή της ανεργίας.

Απ’ την άλλη, από διάφορες έρευνες είδαμε ότι αυτό που εκτιμούν ιδιαίτερα οι εργοδότες είναι η εργασιακή εμπειρία και αυτό είναι κάτι που λείπει από τα παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν ακόμα. Ακριβώς εκεί έγκειται η λογική της συγκεκριμένης πολιτικής, είναι ένα κίνητρο στον εργοδότη για να μην αποθαρρυνθεί, ώστε να προσλάβει ένα άτομο να δουλέψει για 6 μήνες, με επιδότηση 100€ στον εργοδότη και 100€ στον εργαζόμενο ανά μήνα».

Το συνολικό κόστος είναι 1.200€ και υπάρχουν και αντίστοιχες διατάξεις που η πρόσληψη, προφανώς με χαμηλότερα κίνητρα, γίνεται για θέση που είναι μερικής και όχι πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο είναι γενικό και δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους τομείς απασχόλησης, ενώ θα υπάρχει σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας στην οποία θα μπαίνει ο εργοδότης για να πάρει την επιδότηση ο ίδιος και ο εργαζόμενος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v