Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσικό αέριο: Ξεκλειδώνει το project της υπόγειας αποθήκης

Για δεσμευτικές προσφορές εντός του πρώτου τριμήνου κινείται η Αθήνα, με βάση τις δεσμεύσεις στην Κομισιόν. Οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Βρυξέλλες για τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας.

Φυσικό αέριο: Ξεκλειδώνει το project της υπόγειας αποθήκης

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για το project της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ενώ, αντίθετα, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζεται η εκκρεμότητα της ιδιωτικοποίησης.

Αυτά αναφέρονται στην Έκθεση της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, για τον ενεργειακό τομέα, οι θεσμοί επικροτούν, κατ' αρχάς, την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το anti-trust case, που είχε να κάνει με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και επισημαίνουν ότι «οι ανταγωνιστές της Επιχείρησης θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση». Θετική είναι και η υποδοχή για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, που βαίνει προς ολοκλήρωση.

Από την άλλη πλευρά, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρεται ότι παρατείνεται από το ΤΑΙΠΕΔ τουλάχιστον ως τα τέλη Δεκεμβρίου η διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για την έκβαση των εκκρεμών θεμάτων. Η αναφορά έχει να κάνει με τη δικαστική μάχη της εταιρείας με την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είναι σε εξέλιξη.

Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (UGS) στη Νότια Καβάλα, στην Έκθεση της Κομισιόν γνωστοποιείται ότι με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Το πρώτο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να διατεθεί στους προτιμητέους επενδυτές έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Απομένει να διευθετηθεί ο Κανονισμός Τιμολόγησης από τη ΡΑΕ, απόφαση η οποία αναμένεται έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, που εμφανίστηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2021, λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αντιπροσωπεύουν πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14% τον Σεπτέμβριο του 2021, λέει η Επιτροπή, ενώ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. οι τιμές της ενέργειας για νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι περίπου 14% πάνω από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Με τα δεδομένα αυτά, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να βρεθούν αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια. Επικαλείται, μάλιστα, στοιχεία του 2020, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 16,7% του ελληνικού πληθυσμού, ποσοστό που είναι περίπου 8,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν μπόρεσε να ζεσταθεί επαρκώς τον περασμένο χειμώνα. Επισημαίνει, ακόμη, ότι η αύξηση των εγχώριων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεν αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, αλλά συναρτάται και με την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν εκφράζει την εκτίμηση ότι η προώθηση μιας σειράς παρεμβάσεων, όπως η ενίσχυση των ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αποθήκευση ενέργειας, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά και η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, θα αυξήσει την προστασία των καταναλωτών από μελλοντικούς κραδασμούς των τιμών σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v