Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Βελτιωμένα κέρδη, λιγότερα NPEs στις ελληνικές τράπεζες

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που στέλνει ο οίκος αξιολόγησης. Περιμένει μικρότερα κεφαλαιακά βάρη από τα κόκκινα δάνεια και βελτίωση δομικής κερδοφορίας. Υποστηρικτικό το περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση.

Fitch: Βελτιωμένα κέρδη, λιγότερα NPEs στις ελληνικές τράπεζες

Η οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει σε έκθεσή της η Fitch.

Παράλληλα, η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης Next Generation EU και η χαλάρωση των περιορισμών θα προσφέρουν σύμφωνα με τη Fitch στήριγμα στην οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τα ρίσκα από τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την άνοδο του κόστος των εισροών.

Oι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης αναμένουν ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% ως το τέλος του 2022 από 21% τον Ιούνιο του 2021. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη το 2022, αν και κάποια ρίσκα παραμένουν από τους πιο ευάλωτους δανειστές που συνεχίζουν να επωφελούνται από τις περιόδους χάριτος ή τα μέτρα κρατικής στήριξης (το 6% των ακαθάριστων δανείων υπάγονταν στο πρόγραμμα Γέφυρα στο τέλος Ιουνίου του 2021).

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και η δημιουργία βαθύτερης αγοράς για τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βελτιώσει τα ποσοστά ανάκτησης για τις τράπεζες, υποστηρίζει η Fitch.

Eν τω μεταξύ, η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την επιβάρυνση των κεφαλαίων από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, που συνεχίζει να αποτελεί σημείο αδυναμίας στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας θα διατηρήσει κάποια ήπια κεφαλαιακά μαξιλάρια καθώς οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και βελτίωσης της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου θα αντισταθμίσουν τις επερχόμενες απώλειες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις.

Ωστόσο, η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο και η σταδιακή κατάργηση του IFRS9 θα συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών.

Αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας

Η Fitch αναμένει ότι η λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών θα αποκατασταθεί το 2022 μετά τις σημαντικές απώλειες που θα προκύψουν φέτος από τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η μείωση των ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (loan impairment charges), η υγιής ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες και ο περιορισμός του κόστους θα συμβάλουν επίσης θετικά στην παραγωγή κερδών. Οι πιέσεις στα περιθώρια και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν δίνουν πλέον τόκους θα περιορίσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο η Fitch αναμένει ότι η θα αυξηθεί η χορήγηση νέων δανείων, με στήριξη από τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ισχυρότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Εντούτοις, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της χαμηλής διαρθρωτικής κερδοφορίας και της ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρηματικών μοντέλων τους, συγκεκριμένα την ικανότητα διαφοροποίησης των εσόδων μέσω δραστηριοτήτων που αποφέρουν προμήθειες ή με την περαιτέρω ανάπτυξη τους σε ξένες αγορές όπου έχουν ήδη παρουσία. Η βελτίωση των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης και η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα αποτελέσουν επίσης στρατηγικές προτεραιότητες για τον κλάδο.

Υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης

Η Fitch τονίζει τέλος ότι οι σταθερές καταθέσεις, η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και η διευκολυντική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ο οίκος αναμένει πως οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εκδίδουν χρέος στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους για τη δημιουργία αποθεμάτων κεφαλαίου, όπως έκαναν το 2020-2021, με τη βοήθεια των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v