Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα από Νορβηγία για τα ελληνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα

Το Norwegian Offshore Wind Cluster, ένας φορέας-κολοσσός, που καλύπτει όλη την αλυσίδα της θαλάσσιας αιολικής βιομηχανίας της Νορβηγίας, συνάντησε Έλληνες επενδυτές. Ποια είναι τα μηνύματα.

Μηνύματα από Νορβηγία για τα ελληνικά υπεράκτια αιολικά πάρκα

Την ελληνική αγορά για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων «σκάναρε» χθες το Norwegian Offshore Wind Cluster, ένας φορέας-κολοσσός, που καλύπτει όλη την αλυσίδα της θαλάσσιας αιολικής βιομηχανίας της Νορβηγίας. Και φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη αγορά στην οποία προσανατολίζονται τα μέλη του, που υπερβαίνουν τα 300, ανάμεσα τους και η Equinor, η οποία έχει βάλει και την Ελλάδα στο ραντάρ της εδώ και καιρό.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στις συζητήσεις που είχαν χθες οι εκπρόσωποι του Cluster με το σύνολο των παικτών της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, δεν μάσησαν τα λόγια τους. «Είναι ιδανικές οι συνθήκες για τη Μεσόγειο, το ίδιο και η χρονική στιγμή, αλλά πρέπει να βιαστείτε, γιατί μπορεί να κινηθεί έγκαιρα άλλος στην περιοχή».

Στη συνάντηση, που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Κάραβελ η νορβηγική πρεσβεία, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΠΕ., της Mytilineos, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΔEΗ Ανανεώσιμες, της Motor Oil, του ομίλου Κοπελούζου, της Rokas Iberdrola, της ΕΝΤΕΚΑ και της Resinvest. Όλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό.

Οι Νορβηγοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτήρισαν θετικό τον σχεδιασμό για τα υπεράκτια, με βάση τουλάχιστον ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί ως τώρα, όμως, εξέφρασαν σκεπτικισμό για το αν θα υλοποιηθεί στους χρόνους που προβλέπονται. «Θα μπορέσει να τρέξει η Ελλάδα τόσο γρήγορα για να μη χάσει το “κύμα”;», ήταν ο προβληματισμός που εστίασαν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι του Cluster παρουσίασαν αναλυτικά το οικοσύστημα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που έχει «χτιστεί» στη Νορβηγία και δήλωσαν τη διάθεση των μελών του για συνεργασίες, εφόσον οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, σχεδιάζεται μια νέα αγορά για πλωτά αιολικά ισχύος 1,5-2 GW ως το 2030, με επενδύσεις περί τα 6 δισ. ευρώ. Το κράτος θα είναι αυτό που θα επιλέγει τις θαλάσσιες ζώνες για την υποδοχή των πλωτών αιολικών πάρκων, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο της ισχύος που θα δημοπρατείται.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα αναλάβει την ευθύνη της χωροθέτησης των θαλάσσιων οικοπέδων και τη διενέργεια των διαγωνισμών και ο ΑΔΜΗΕ θα σχεδιάσει τη διασύνδεση των πάρκων. Η αδειοδοτική διαδικασία προβλέπεται να ωριμάσει ως τα τέλη του 2025, για να γίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί εντός του α’ τριμήνου του 2026.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρόσφορες περιοχές, λόγω αιολικού δυναμικού, απουσία σεισμικής δραστηριότητας και κατάσταση βυθού, θεωρούνται οι Κυκλάδες κατά προτεραιότητα, το Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τα Δωδεκάνησα, μεταξύ Ικαρίας, Πάτμου και Λέρου και η Βορειοανατολική Κρήτη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δύο εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι έχουν προχωρήσει ήδη σε συνεργασίες για την από κοινού ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds, σύμπραξη της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v