Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κυριακή του... Jumbo και τα δύο σενάρια του υπ. Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μία επιπλέον Κυριακή μέσα τις επόμενες εβδομάδες. Τα αιτήματα που υπέβαλαν έμποροι αλλά και η Jumbo.

Η Κυριακή του... Jumbo και τα δύο σενάρια του υπ. Ανάπτυξης

Το ενδεχόμενο τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν και την Κυριακή 26η Δεκεμβρίου εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από αιτήματα του εμπορικού κόσμου πρωτοστατούσης της αλυσίδας Jumbo, αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές του υπουργείου.

Όπως λένε στο Euro2day.gr οι ίδιες πηγές, εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου και το δεύτερο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί στους εμπόρους η δυνατότητα να λειτουργήσουν μια Κυριακή μέσα στον Ιανουάριο.

Το επιχείρημα των εμπόρων για τη λειτουργία των καταστημάτων μια επιπλέον Κυριακή μέσα στον Δεκέμβριο -με βάση τη νομοθεσία, θα παραμείνουν ανοικτά στις 12 και στις 19 Δεκεμβρίου- είναι ότι έχουν ζημιωθεί τη φετινή χρονιά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό μετάδοσης της πανδημίας.

Στο θέμα εμμέσως τοποθετείται και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σε σχετικό της έγγραφο αναφέρει: «Με βάση τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΣΕΕ αναφέρει πως η τελευταία Κυριακή του έτους συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021. Και καταλήγει πως «με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».

Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, όπως και την επόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου. Οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣEΛΠΕ) προτείνει ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v