Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2021

Γιατί ζητά «αποζημίωση» ο Βακάκης - Ρεκόρ στις εισαγωγές από… Τουρκία - Τι είπε και τι δεν είπε η Amazon για Ελλάδα

Γιατί ζητά «αποζημίωση» ο Βακάκης - Ρεκόρ στις εισαγωγές από… Τουρκία - Τι είπε και τι δεν είπε η Amazon για Ελλάδα

JUMBO: Μια Κυριακή επιπλέον φέρεται να ζήτησε ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του ομίλου Jumbo, ως «αποζημίωση» για τη 1 ώρα που «χάνει» με την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα καταστήματα του λιανεμπορίου απαγορεύεται να ανοίγουν στις 9:00. Ανοίγουν στις 10:00, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ το πρωί, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00.

Η Jumbο, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το έκανε θέμα, ζητώντας να ανοίξουν τα καταστήματα μια επιπλέον Κυριακή στις γιορτές (και συγκεκριμένα στις 26/12), προκειμένου να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος/τζίρος.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων ότι υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ που πουλάνε πάνω-κάτω ίδια προϊόντα και σχετικά ελεύθερα περιορισμών, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού Covid-19.

Εν τω μεταξύ, ο Απ. Βακάκης έχει δεσμευτεί να κρατήσει σταθερά χαμηλά τις τιμές στα προϊόντα του, σε μια αγορά που πλήττεται από ανατιμήσεις σε όλα τα είδη. Στόχος του market leader είναι να αυξήσει μερίδια, κάτι που φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει ακόμη κι αν «θυσιάσει» περιθώριο κέρδους. Εξάλλου έχει ισχυρό ταμείο 460 εκατ. ευρώ, δηλαδή 26,5% της κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης.

Οι πωλήσεις τρέχουν με διψήφιο ποσοστό στο 11μηνο, αλλά ο 12ος μήνας κρίνει το αποτέλεσμα. Εξού και η γκρίνια σε συνέχεια της πίεσης από τα κόστη ενεργειακά και μεταφορικά…

 

AMAZON: «Later this year» οι ανακοινώσεις, ήταν η απάντηση των στελεχών της Amazon σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ύψος της επένδυσης που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα για την Ελλάδα αλλά και το σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε ενημέρωση προς Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο Stachlewski Tomasz, CEE Senior Solutions Architecture Manager της Amazon Web Services, τόνισε ότι βλέπει μεγάλες προοπτικές στο ψηφιακό μέλλον της χώρας, γεγονός που αποτελεί και τον βασικότερο λόγο για τον οποίο αποφάσισε να δημιουργήσει μια από τις «τοπικές ζώνες» της επί ελληνικού εδάφους.

Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, είναι το ύψος της επένδυσης και ο τρόπος υλοποίησης, αν δηλαδή η «τοπική ζώνη» θα δημιουργηθεί σε κτιριακές υποδομές της AWS ή αν θα φιλοξενηθεί σε υποδομή τρίτων (data center).

Επ' αυτών αναμένουμε τις λεπτομέρειες...

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Πλεκτά, ψυγεία και καταψύκτες, είδη συσκευασίας, αυτοκίνητα, έπιπλα, νήματα, χαρτόνια, αλλά και χαρτιά υγείας, είναι ορισμένα από τα προϊόντα που ψωνίσαμε από την Τουρκία το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η διαρκής υποτίμηση της λίρας φαίνεται να παίζουν τον ρόλο τους.

Όχι ότι και κατά το παρελθόν δεν εισάγαμε τα συγκεκριμένα προϊόντα από τη γείτονα, αλλά το φετινό εννεάμηνο καταγράφεται εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση των εισαγωγών έως 65,98% στα έπιπλα και 41,85% στο χαρτί υγείας.

Εξίσου εντυπωσιακή και καθόλου αμελητέα είναι και η αύξηση κατά 59,62% των εισαγωγών φιλέτων ψαριών. Και λέμε ότι δεν είναι αμελητέα για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τους Τούρκους «ψαράδες» του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών που χρησιμοποιούν το ελληνικό δίκτυο για να φτάσουν στους πελάτες τους σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v