Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεστό χρήμα για κινηματογράφους, θέατρα και μουσικές σκηνές

Προαπαιτούμενο η πτώση τζίρου 20% το 2020 συγκριτικά με το 2019. Πόση είναι η επιδότηση.

Ζεστό χρήμα για κινηματογράφους, θέατρα και μουσικές σκηνές

Ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις του πολιτισμού που επλήγησαν από το lockdown τους πρώτους μήνες του έτους αποφάσισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Λίγο πριν ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες, επικυρώνεται η απόφαση οικονομικής ενίσχυσης για θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακούς χώρους, χώρους παραστάσεων, κινηματογράφους και διανομείς κινηματογραφικών ταινιών.

Οι επιχειρήσεις αυτές (με κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ 90.01, 90.02, 90.03, 90.04, 93.29.2), οι οποίες παρέμειναν κλειστές με εντολή της κυβέρνησης, ενισχύονται οικονομικά με τη μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2021. Για να λάβουν την ενίσχυση θα πρέπει να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% για το 2020 σε σχέση με το έτος 2019. Από το μέτρο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μόνο σε υπαίθριο χώρο.

Θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα και συναυλιακοί χώροι επιδοτούνται με 10 ευρώ ανά θέση θεατή/εισιτήριο και ανά παράσταση για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 και για μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα. Ειδικότερα καταβάλλεται στον δικαιούχο ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων.

Για επιχειρήσεις κινηματογράφων, το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων της εκάστοτε παράστασης και το ποσό είναι 4 ευρώ ανά θέση και έως 40 προβολές ανά μήνα. Στην περίπτωση επιχείρησης που λειτούργησε για χρονικά διαστήματα εντός των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021, επιδοτείται με 4 ευρώ ανά θέση στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων.

Mεταξύ άλλων κατηγοριών, οι διανομείς κινηματογραφικών ταινιών επιδοτούνται με ποσό που καλύπτει το 40% της διαφοράς στη μείωση των εσόδων της δραστηριότητας διανομής ταινιών σε κινηματογράφους του έτους 2020 σε σχέση με το έτος 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v