Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,5% το 2023 βλέπει στην Ελλάδα η EBRD

O πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία έμμεσα μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας, διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς χαμηλότερων αφίξεων τουριστών, τονίζει.

Ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,5% το 2023 βλέπει στην Ελλάδα η EBRD

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,3% χάρη στις αυξημένες επενδύσεις και την κατανάλωση και τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, αναφέρει σε ανάλυσή της η EBRD

Οπως σημειώνει, οι αφίξεις τουριστών διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020, αν και εξακολουθούσαν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε σε όλα τα μέρη της οικονομίας, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε τα προπανδημικά επίπεδα (114,0) τον Φεβρουάριο του 2022 και ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) ήταν επίσης σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Η δυναμική ανάπτυξης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιβραδύνθηκε το 2022, αλλά παραμένει σημαντική, με τη μεταποιητική παραγωγή να αυξάνεται (αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022).

Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 13,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010, και μειώθηκε περαιτέρω στο 11,9% τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022, φθάνοντας το 8,9% τον Μάρτιο. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ήταν 7,4% του ΑΕΠ το 2021, λόγω των εκτεταμένων πακέτων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία.

Ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε περίπου 200% του ΑΕΠ, το σχετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης επέτρεψε στο κράτος να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία όχι τόσο μέσω άμεσων διασυνδέσεων, αλλά έμμεσα μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας (δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας), διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αφίξεις τουριστών, εάν καταγραφεί ύφεση σε μεγάλες χώρες προέλευσης της Δυτικής Ευρώπης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2022, φθάνοντας στο 3,5% το 2023, με την οικονομία να βοηθείται από την αυξημένη εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v